cultura

El ple d'Avinyonet, dividit perquè es van llençar llibres de la biblioteca al contenidor

L'Ajuntament ha transformat l'edifici en un espai de cotreball per a emprenedors

La tardor passada es van reciclar entre 800 i 2.000 llibres

Avinyonet de Puigventós celebra avui un ple extraordinari, a petició del grup municipal d'ERC, per debatre la reconversió de la biblioteca municipal Lluís Poch en un espai de cotreball i l'acció de llençar el seu fons al contenidor blau de l'escola del poble la tardor passada.

Al ple municipal del 8 de juliol del 2015 s'aprovava per unanimitat la reconversió de la biblioteca per muntar-hi un espai de cotreball per als emprenedors locals. El juny del mateix any, l'advocat Josep López de Lerma, que té una casa al poble, va fer una donació de 546 llibres a la biblioteca. Ara fa un mes, López de Lerma es va assabentar que els llibres que havia donat, i la resta del fons de l'equipament, s'havien llençat. Josep Maria Bartolomé, alcalde d'Avinyonet per CDC, li va donar explicacions i va demanar disculpes tant a l'advocat com a qualsevol que s'hagués sentit ofès per la decisió.

Bartolomé explica que la biblioteca, a la qual s'havia d'accedir demanant la clau a l'ajuntament, amb prou feines tenia ús –cinc usuaris en quinze anys– i que, per això, l'Ajuntament va creure que instal·lar-hi un espai de cotreball seria una bona opció. Després de consultar “a experts i biblioteques municipals”, Bartolomé comenta que es va decidir reciclar “els 880 llibres al contenidor blau de l'escola del poble perquè el centre rebés a canvi material escolar”. El fons va ser llençat entre finals de setembre i principis d'octubre. Tot i que al ple del juliol s'havia dit que l'espai de cotreball –impulsat per la comunitat Coworking Rural Salines Bassegoda– ocuparia només la primera planta i la planta baixa continuaria tenint ús municipal, l'alcalde considera que “és de lògica que no poden coexistir tots dos serveis al mateix edifici”.

Bartolomé es mostra convençut de la decisió, tot i que reconeix que les maneres podrien haver estat millors, i es pregunta “com és que l'oposició no ha dit res en quatre mesos des que es va anunciar la transformació de l'espai?” Per la seva banda, Lluís Ezquerra, cap del grup d'ERC, manifesta que en el ple del 8 de juliol no s'havia dit que es tancaria la biblioteca per allotjar l'espai de cotreball perquè si hagués estat així s'hi haurien oposat. Ezquerra afirma que, a mitjan desembre, es van assabentar que els llibres havien estat llençats, i al ple del 13 de gener van preguntar on havien anat a parar. Bartolomé va contestar que eren al magatzem municipal, tal com ell es pensava. “L'ordre de llençar els llibres no la vaig donar jo”, diu l'alcalde.

Al ple d'avui, ERC demanarà “explicacions i responsabilitats sobre el desmantellament de la biblioteca”, apunta Ezquerra, que lamenta la falta d'informació que considera que hi ha hagut. També reclamarà la reobertura de l'espai. ERC xifra el fons de la biblioteca en més de dos mil exemplars.

López de Lerma, que sosté que a la biblioteca hi havia prop de dos mil llibres, afirma que al seu moment no es va explicar amb claredat que es tancaria l'equipament, i que el procediment per canviar els usos de l'espai i donar l'ordre de reciclar els llibres no seria plenament legal.

Un grup de veïns d'Avinyonet ha començat a recollir signatures perquè es reobri la biblioteca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles