cultura

‘Rocking' Cap Roig

Tres clàssics de la història del rock, Rod Stewart, Santana i Status Quo, actuaran al 16è Festival de Cap Roig, que Manel obrirà el 8 d'agost i inclourà 21 concerts

El festival posarà a la venda les entrades dilluns vinent a les 10 del matí, a través del seu webAinhoa Arteta oferirà el concert solidari per tal de recollir fons per al Centre Tramuntana

“Feia molts i molts anys que perseguíem Rod Stewart”, va dir ahir el director del Festival de Cap Roig, Juli Guiu. I finalment, el cèlebre cantant britànic de la veu trencada actuarà aquest estiu a Cap Roig, concretament el 9 de juliol, dins la gira From ‘Gasoline Alley' to ‘Another Country'. Hits 2016, un títol que fa referència al seu memorable segon disc en solitari, del 1970, i al recent Another Country (2015), el 29è d'estudi de la llarga carrera de Rod, de 71 anys –i segur que encara canta Da Ya Think I'm Sexy?–, que aquest mes també inicia una sèrie d'actuacions al Caesars Palace de Las Vegas.

Rod no és l'única aposta pel rock clàssic de la 16a edició del Festival de Cap Roig –presentada ahir a la seu central de La Caixa a Barcelona i al CaixaForum Girona–, que posarà a la venda les entrades dilluns vinent a les 10 del matí. També hi actuarà el gran guitarrista mexicà Carlos Santana (1947), que el 15 d'abril publicarà un nou disc, Santana IV, gravat amb la banda original que va gravar els seus primers discos –Santana III va aparèixer el 1971–, fonamentals en la fusió del rock amb ritmes llatins. Aquella banda històrica, que no havia coincidit en un escenari des del 1973 i es retrobarà el 21 de març al House of Blues de Las Vegas –i el 23 de juliol a Cap Roig–, inclou també Gregg Rolie (teclats i veu principal), Neal Schon (guitarra, veus), Michael Carabello (percussió) i Michael Shrieve (bateria). És la banda de Jingo, Samba pa ti, Black Magic Woman i Oye como va, entre altres peces clau en els orígens del mestissatge, quan encara no se'n parlava, d'aquest concepte.

El trio d'asos rockers de Cap Roig es completa amb una altra institució britànica, Status Quo, una banda amb més de mig segle d'història que tancarà el festival el 17 d'agost, amb els seus riffs immortals (Whatever You Want, com a exemple majestàtic), dins la que ja ha anunciat que serà la seva última gira elèctrica, sempre amb Francis Rossi (1949) al capdavant.

La programació de Cap Roig 2016 inclourà un total de 21 concerts i s'obrirà amb una aposta –segura– per la música del país: el quartet barceloní Manel oferirà al gran escenari dels jardins botànics de Calella de Palafrugell un dels primers concerts de presentació del seu quart disc, Jo competeixo. El pop fet a Catalunya també estarà representat per Love of Lesbian i Els Catarres, i Sopa de Cabra podrà celebrar a Cap Roig el seu 30è aniversari, en el marc de la gira del seu nou disc, Cercles.

L'apartat internacional del festival es completarà amb el duet noruec de folk-pop Kings of Convenience, que protagonitzarà la ‘nit indie' del festival; el cantant britànic Richard Ashcroft, que va triomfar en els anys noranta amb The Verve i la seva Bitter Sweet Symphony, i que presentarà al festival el seu cinquè disc en solitari, These people, i els germans irlandesos de The Corrs, reunits després d'una dècada de silenci, per intentar donar continuació a una brillant carrera basada en el pop amb aires tradicionals irlandesos, que entre el 1995 i el 2005 va superar els 35 milions de discos venuts arreu del món.

Rosario, Antonio Orozco, Manuel Carrasco, Sergio Dalma, Amaral, Melendi i Alejandro Sanz, alguns d'ells ja habituals a l'escenari de Cap Roig, representaran en aquesta edició el pop espanyol, amb tots els matisos estilístics que s'hi vulguin introduir. En concert, Rosario, Antonio Orozco i Alejandro Sanz –per duplicat i com a cloenda– ja van actuar a l'edició de l'any passat.

Juli Guiu també va subratllar ahir l'aposta ferma del festival per la seva programació infantil o familiar, el Cap Roig Mini, que inclourà un espectacle commemoratiu dels 25 anys del Club Súper 3 i Tarzan El Musical, dirigit per Ricard Reguant, una proposta de “teatre amable, una mica didàctic” sobre el rei de la selva.

Finalment, la soprano basca Ainhoa Arteta tornarà a Cap Roig el dia 11 d'agost per protagonitzar la quarta nit solidària del festival, que destinarà 5 euros de cada entrada, més el que s'obtingui d'una fila zero i dels Microdonatius La Caixa, al Centre Ocupacional Tramuntana de Palafrugell –en el qual hi ha uns 200 joves amb discapacitat–, perquè pugui ampliar les aules i el menjador. Ahir, a l'acte de Girona, es va fer entrega a la presidenta de la fundació Oncolliga, Lluïsa Ferrer, d'un xec de 15.000 euros, que va ser l'aportació aconseguida en el concert solidari de l'any passat i que es destinarà a finançar un programa per donar oportunitats laborals a dones que han patit càncer i es troben sense feina.

El Festival de Cap Roig 2016 té un pressupost de 3.200.000 euros, la qual cosa representa un increment d'uns 200.000 euros respecte a l'any passat. Un 6 per cent del pressupost prové de les institucions públiques, un 14 per cent del mecenatge privat i la resta, de les taquilles. La Caixa és el patrocinador principal del festival des de fa cinc anys i ho commemora amb el llibre Cap Roig Festival cinc anys (Del Mediterrani al món). Organitzat durant aquest últim lustre per l'empresa Clipper's, el Festival de Cap Roig vol remarcar la seva empremta en el territori: un impacte econòmic de 14,72 milions d'euros; la despesa de 5,54 milions que els espectadors fan sobretot a bars, restaurants i hotels de Palafrugell i els municipis de l'entorn, els 110 llocs de treball que genera de manera directa, etc. El restaurant Via Veneto tornarà a encarregar-se de l'oferta gastronòmica del festival, amb unes 60 persones de la comarca reforçant la seva plantilla i productes de proximitat.

Cap Roig 2016 es va presentar ahir al matí a Barcelona, amb la presència del director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, i del conseller de Cultura, Santi Vila, i al migdia va tenir lloc un acte al CaixaForum Girona en què també van intervenir el director de l'àrea de negoci de ‘La Caixa a Girona, Josep Maria González; els alcaldes de Mont-ras i Palafrugell, Carles Salgas i Juli Fernánez; el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, i el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, segons el qual Catalunya arribarà a ser “un referent mundial en festivals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC