cultura

Santa Coloma sufragarà una estàtua de Lluís Hernández

Una vintena d'entitats impulsen una col·lecta per recaptar fons pel bust al capellà roig

L'escultura durà el relleu del barri de les Oliveres, on va viure l'exalcalde, i se situarà prop de Can Zam

Santa Coloma de Gramenet tindrà una estàtua dedicada a l'exalcalde Lluís Hernández que es farà amb les aportacions de tots els veïns que hi vulguin participar. “Així és com li hauria agradat al Lluís”, explica Ferran Saro, exregidor d'IC a l'Ajuntament de Santa Coloma i amic personal del capellà roig. La idea va sorgir d'un grup d'entitats del barri de les Oliveres, on Hernández va viure des de principis del setanta, quan va arribar a Santa Coloma. Precisament, l'associació de veïns de les Oliveres, que ell va contribuir a fundar, i l'AMPA de l'escola Lluís Millet, de la qual en va gestionar la construcció, són dues de les entitats impulsores d'aquest acte d'homenatge pòstum. El que va començar al barri s'ha anat estenent per la ciutat i ja hi ha una vintena d'entitats colomenques disposades a col·laborar en la recollida de fons per a l'escultura ideada per l'artista colomenc Chema Moreno.

La idea era fer un bust integrant altres elements identitaris. És per això que l'esbós que Moreno ha presentat als veïns inclou una peanya feta d'acer on apareix la silueta de la façana d'un dels blocs de pisos característics del barri i una olivera. Al capdamunt se situa un bust d'Hernández fet d'acer, on es veu el seu rostre i una mà que emergeixen del que sembla un bloc de pedra, que a la part del darrere té gravat en baix relleu els edificis del barri de les Oliveres. “Volia fugir del bust clàssic”, explica l'autor de la proposta.

Els impulsors de la iniciativa han consensuat amb l'Ajuntament que un bon espai per situar la peça seria la part baixa del barri de les Oliveres, al costat del parc de Can Zam i a tocar de l'estació de metro del mateix nom.“Aquesta és una de les portes d'entrada del barri i posar-la aquí donarà molta més visibilitat a l'escultura”, argumenta Ferran Saro, que afegeix que ja han parlat de l'emplaçament amb la regidora de Cultura, Petra Jiménez, que va assistir a la presentació ciutadana del projecte.

La setmana vinent està previst que es comencin a distribuir entre les entitats col·laboradores els 2.700 títols per pagar l'estàtua. Cadascun té un cost de cinc euros i estan numerats, de manera que durant la inauguració de l'obra se sortejarà un bonsai d'olivera entre tots els que han fet una aportació econòmica.

LA XIFRA

13.500
euros costarà l'escultura,
que se sufragarà amb la venda de participacions que tindran un preu de cinc euros.

LA FRASE

Volia fugir del bust clàssic i integrar el barri de les Oliveres a la proposta d'escultura
Chema Moreno
autor del bust de lluís hernández

Homenatge a la porta de casa seva

Una placa marcarà des d'avui la que havia estat la llar de Lluís Hernández al barri de les Oliveres. Està previst que aquesta tarda a dos quarts de sis es faci l'acte de col·locació de la placa en record del que va ser alcalde de Santa Coloma de Gramenet entre els anys 1979 i 1991, a la façana de l'edifici on va viure, situat en el número 5 del carrer de Pep Ventura. Aquest és un dels actes d'homenatge a la figura del capellà roig que impulsen la Comissió d'Amics i Amigues de Lluís Hernàndez i l'Ajuntament, amb el suport de diverses entitats de la ciutat.

La placa, feta de ceràmica, servirà per recordar Hernández al barri on és més present la seva memòria. La comissió de patrimoni de l'Ajuntament de Santa Coloma també ha acordat donar el nom de l'exalcalde a un carrer, un plaça o un equipament municipal de la ciutat que encara no s'ha concretat.

La desaparició d'Hernández el juliol passat va desencadenar una sèrie de reaccions de veïns del municipi que l'havien conegut i volien mostrar el seu condol.

Primer va ser en la capella ardent situada a la sala de plens de la casa de la vila i, uns mesos després, en un acte ciutadà d'homenatge que es va fer a la sala d'actes de la biblioteca del Singuerlín, que va quedar petita per a l'ocasió. La pròxima activitat serà la col·locació del seu bust. Els impulsors de la iniciativa calculen que en tres mesos poden recollir els recursos necessaris per tirar endavant el projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA