cultura

novel·la

d. sam abrams

Derruir-se en la veu

Ras i curt. Poques vegades el sector editorial del llibre en català arriba a publicar obres d'una excel·lència i ambició tan extraordinàries com Veus al ras, la segona novel·la de Sebastià Perelló.

Excel·lència i ambició absolutament fora del comú des de tots els angles. L'extensió perfectament ajustada, on no sobra ni falta res de res. L'estructuració del text a partir de l'encadenament a vegades harmoniosa, a vegades dissonant de fragments que interactuen per formar el relat, un relat pautat pels espais en blanc que encarnen els silencis vitals i expressius. La trama subtil que es va descabdellant gradualment en el rerefons per contextualitzar, vertebrar i encaixar el discurs conceptual i reflexiu que nodreix d'insòlita substància l'obra. El ritme narratiu estudiadament sincopat a la manera poètica i musical. Els personatges perfectament dibuixats amb totes les seves llums i ombres fins a convertir-se en presències inoblidables a la memòria activa dels lectors. El joc esplèndid i ric de punts de vista complementaris i suplementaris que oscil·len principalment entre jo, tu i ell. L'evocació immillorable del complex teixit del pas del temps al món contemporani. La tensa i matisada llengua, memorabilíssima matèria prima del relat. 

I tot aquest aparell formal va inextricablement unit al discurs conceptual d'alt voltatge de la novel·la que utilitza la desfeta d'una parella de pretext per plantejar un retrat detalladíssim de la condició humana en el moment actual com poques vegades he tingut la bona fortuna de veure a la literatura contemporània. De manera totalment implacable Perelló ens interpel·la i ens col·loca contra les cordes de les nostres vides per demanar-nos respostes a les preguntes de qui som, què som, com som, on som i on anem. Enlluernadora, profundament humana, autèntica, exigent, intel·ligent, lírica, dramàtica, sensible, dura, inquietant, enriquidora... Una obra mestra. Sense reserves. Lectura i relectura obligatòria per a tots aquells que estimen de debò la literatura amb majúscula.

Veus al ras
Sebastià Perelló
Editorial: Club Editor Barcelona, 2016 Pàgines: 215 Preu: 16 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic