cultura

El retaule de la catedral va ser obra de tres autors

La restauració del conjunt d'orfebreria del temple recupera l'esplendor del XIV

La restauració del conjunt d'orfebreria de la catedral de Girona ha permès, més enllà de retornar la lluentor original de l'argent, descobrir un secret amagat durant segles al retaule gòtic que presideix l'altar. El conjunt, d'argent daurat i aplicacions d'esmalts i gemmes, s'atribuïa fins ara als mestres Bartomeu (que hi va començar a treballar el 1325) i el valencià Pere Bernés. Les radiografies que s'han fet a la peça durant el procés de restauració, però, han permès concloure que el retaule en realitat va ser obra de tres autors –tres tallers– diferents, i no de dos com es creia fins ara.

La restauradora i especialista en orfebreria de l'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya Paz Navarro va explicar ahir durant la presentació de la feina feta: “Amb les radiografies hem pogut apreciar diferents densitats i tractaments que ens han aportat la sorpresa d'aquesta tercera autoria.” De moment, però, la restauradora remarca que encara no es pot atribuir un nom amb certesa. “S'especula amb diferents noms”, només va precisar.

Únic a Europa

La restauració del conjunt d'orfebreria restaurat, que inclou el retaule, el baldaquí, les dues creus processionals –la de les Confraries i la dels Esmalts– i les quatre columnes originals del baldaquí, ha estat promoguda per l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE) i ha tingut una durada d'onze mesos. El total de la inversió ha estat de 10.297,55 euros.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, assegura que la restauració permet posar a disposició de tothom “la riquesa i el patrimoni cultural” de la catedral, realçant el seu conjunt d'orfebreria del segle XIV. “És un motiu més per visitar el temple, i sobretot per fixar-se en els detalls; tenim un baldaquí, un retaule gòtic i unes creus processionals que són úniques a Europa, i una joia que tothom té dret a contemplar i a descobrir-ne el significat.”

Per la seva banda, la restauradora Paz Navarro subratlla que “és un conjunt coetani i únic en el món en el seu gènere, on les peces estan molt d'acord les unes amb les altres”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia