cultura

La Banda del Surdo fa balanç de 20 anys en el seu comiat

La formació gironina de percussions dirà adéu dissabte a La Mirona amb ‘725 + 1 Última parada', un resum de la seva trajectòria

Hi haurà diversos convidats i el públic participarà en l'últim tema

La Banda del Surdo tancarà aquest dissabte a La Mirona una trajectòria de gairebé vint anys d'espectacles als carrers i altres escenaris d'una quinzena de països amb l'espectacle 725 + 1 Última parada (22.30 h, 5 i 7 euros). L'emblemàtica companyia gironina de percussions ha convidat a participar en el seva 726a i última sortida alguns dels seus antics components, que ara formen part d'altres projectes artístics, i també ha animat el públic assistent a portar a la sala saltenca els seus propis instruments de percussió per acompanyar La Banda del Surdo en l'últim tema de la seva història. En total, seran gairebé dues hores i mitja de música, amb la implicació d'unes 35 persones entre músics i tècnics, que serviran per repassar la trajectòria de la banda, amb fragments del seu espectacle de carrer Percussionante! i dels dos muntatges que la companyia va concebre per a auditoris i teatres, Dukkun, estrenat el 2006 a Temporada Alta, i Up! Surdo, del 2010. El de dissabte serà un espectacle sobretot d'escenari, però no hi faltaran les incursions dels músics a la pista, entre el públic. A més, s'han preparat tres peces de vídeo, sobre la història i l'evolució de la banda, realitzades per Xènia Gasull.

La Banda del Surdo es va crear a finals del 1996, a partir d'un grup de percussionistes dels Diables de l'Onyar que volien provar altres coses fora del circuit dels correfocs. El debut de la nova companyia va tenir lloc el carnaval del 1997 a Salt. “Quan vam començar no tant, però després va haver-hi un gran boom de la percussió, tant a Girona com a la resta del país. Com la majoria de formacions, nosaltres vam començar com un projecte amateur i lúdic, però amb el temps vam anar adquirint una certa vocació professional i una estructura força organitzada. L'etapa més forta va ser del 2000 al 2011, però després les contractacions van baixar molt amb la crisi”, explica Dani Ortiz, músic i també mànager del grup, que juntament amb el director musical, Aniol Miró, han estat les dues persones vinculades al projecte des del primer dia. La banda ha tingut una mitjana de vint membres i es calcula que uns 65 músics han passat per les seves files en aquestes dues dècades, com una autèntica plataforma de percussió que ha treballat també amb molta cura altres elements, com ara la posada en escena, les coreografies, el vestuari i, fins i tot en el cas dels espectacles d'interior, com Dukkun, la fusió amb altres instruments aliens al món de la percussió, com també va quedar reflectit en el disc homònim.

La Banda del Surdo ha portat la seva proposta, inspirada en el format més que en la música per les batucades brasileres –“Fem servir ritmes de tot arreu: africans, llatins, mediterranis, etc.”– sobretot arreu dels estats espanyol i francès, però també a Rússia, Noruega, Croàcia i el Marroc, entre altres estats. “A més, hem col·laborat amb molta gent, especialment amb Comediants i també amb La Fura dels Baus i el Cirque du Soleil.” Ara, després de vint anys, La Banda del Surdo tanca un cicle, però deixa un gran llegat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic