cultura

El govern vol garantir la continuïtat dels festivals de música abans de l'estiu

L'executiu estudiarà la possibilitat d'incloure una modificació a la futura Llei d'espectacles que està preparant

Es crea una comissió de treball per avaluar noves mesures després de la sentència del TSJC sobre el Nowa Reggae de Vilanova i la Geltrú

El conseller de Cultura, Santi Vila, s'ha reunit aquest dijous al matí amb representants de l'Associació de Festivals de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l'ARC (l'entitat que aglutina mànagers, promotors i representants de Catalunya), i un representant del departament d'Interior per avaluar les possibles conseqüències que pot tenir una recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre els festivals de música al territori.

El govern assegura que garantirà la continuïtat dels esdeveniments i estudiarà incloure abans de l'estiu una modificació a la futura Llei d'espectacles que prepara l'executiu català. En paral·lel, s'ha creat una comissió de treball amb representants de totes les associacions reunides, a les quals s'hi afegirà el Departament de Territori i Sostenibilitat, per avaluar les noves mesures. La primera reunió es preveu per a la propera setmana.

Els organitzadors de festivals han valorat la reunió com a “molt positiva i productiva” per l'entesa que hi ha hagut entre tots els sectors a l'hora de buscar una fórmula legal que preservi els esdeveniments musicals.

Així ho ha explicat a l'ACN el portaveu dels promotors i codirector del festival Vida de Vilanova i la Geltrú, Dani Poveda, qui ha assegurat que la trobada ha servit per “enriquir” el món dels festivals i esdeveniments al carrer. “Hi ha una unitat molt forta”, ha destacat.

Poveda ha admès que la normativa que hi ha en aquests moments “té punts que cal millorar” ja que “ha generat inseguretat jurídica”. Per aquest motiu, ha defensat la necessitat de treballar conjuntament amb el govern per donar més “tranquil·litat” a tots els esdeveniments que s'organitzen de forma anual.

Sentència del TSJC

El TSJC va revocar la llicència que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va concedir al festival Nowa Reggae per organitzar aquest esdeveniment al Molí de Mar l'any 2011. La sentència donava la raó a un veí del recinte que va denunciar un excés de soroll. El jutge va argumentar que els concerts no son esdeveniments esporàdics, sino programats d'un any per l'altre, de manera que no es podia permetre cap excés d'emissió de decibels.

Tot i que la sentència es basava en el festival del 2011, ha creat jurisprudència, i posa en risc qualsevol festival que superi el límit de decibels permesos en horari nocturn.

Aquesta situació va dur d'entrada al govern de Vilanova a tancar el Molí de Mar com a espai on celebrar concerts. A partir d'aquí, l'Ajuntament també va qüestionar si un trasllat dels festivals –el Vida també s'ha vist afectat per la clausura del Molí de Mar- seria suficient per complir la llei.

Al mateix temps, el govern es va comprometre a encapçalar un moviment municipalista per trobar la fórmula jurídica que permeti la continuïtat dels festivals.

La situació ha generat un fort ressò a Vilanova i la Geltrú, on dissabte passat gairebé 2.000 persones es van concentrar a la Plaça de la Vila per exigir la protecció dels esdeveniments musicals a l'aire lliure sota el lema No fem soroll, fem cultura. La convocatòria va rebre el suport de desenes d'entitats socials i culturals, el món empresarial –a través de l'ADEPG- i gairebé la totalitat de regidors del Ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia