cultura

Madrenas defensa la utilitat social del Temporada Alta

L'alcaldessa de Girona rebutja l'etiqueta de cultura “elitista” que el defensor de la ciutadania va atribuir dijous al festival

Considera que la inversió cultural crea beneficis tangibles i intangibles

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va respondre ahir en l'estrena del seu bloc institucional a les crítiques que el defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, va fer dijous a la política cultural del govern de la ciutat. Madrenas va rebutjar l'etiqueta “elitista” que Llorente va atribuir a la cultura que representen festivals com ara el Temporada Alta. En aquest aspecte, Madrenas va dir que el govern de la ciutat aposta també per la creació i el foment del talent local, a banda de l'atracció dels grans festivals. Així mateix va defensar el paper social de totes les expressions culturals en general i d'aquest festival en particular: “El mateix Temporada Alta, per recórrer a l'exemple citat [per Llorente en la seva intervenció], té una responsabilitat social indiscutible: amb escoles, entitats del tercer sector, o col·lectius desafavorits.” L'alcaldessa va rebutjar que s'etiqueti la cultura “com si fos una lluita de classes socials”. En aquest sentit, pensa que la realitat és just al contrari: “[La cultura] és un mecanisme d'integració i desenvolupament humà de les persones.”

Va remarcar la transcendència econòmica que té la política cultural que du a terme el seu govern i que, va dir, ha destacat per convertir la cultura en motor econòmic de la ciutat. Ho va argumentar referint-se a l'impacte i els beneficis econòmics que festivals com ara el Temporada Alta i Strenes aporten, també en l'àmbit social: “creació de llocs de treball directes i també indirectes gràcies a la contractació d'empreses per oferir tota mena de serveis lligats als festivals, o a l'augment del nombre de pernoctacions i àpats en el gremi d'hostaleria”, va indicar a tall d'exemple. Va considerar que també hi ha un benefici en forma d'imatge de la ciutat, ja que gràcies a aquest dinamisme cultural es percep Girona com una ciutat “en moviment, moderna i culta”.

Inversió “justificada”

Un dels aspectes que va qüestionar el defensor de la ciutadania va ser l'alta inversió que suposa per a les arques municipals el suport als grans festivals. Els beneficis que aporten a la ciutat, va dir l'alcaldessa, tenen la contraprestació que les administracions han d'ajudar-hi “de moltes maneres”. Una d'aquestes és, lògicament, l'econòmica. Madrenas considera que la inversió queda plenament justificada pels resultats tangibles i intangibles que considera que se n'obtenen.

Llorente va fer aquestes crítiques en forma de qüestionament sobre la conveniència d'invertir “milions en cultura elitista” en els minuts finals del seu discurs de presentació de la memòria d'activitats del 2015 de l'oficina que encapçala, davant del ple.

El síndic gironí va instar els governants a diferenciar “el que són prioritats i el que és un luxe”, amb referència a la celebració de festivals com ara –va explicitar– el Temporada Alta. També va qüestionar que l'Ajuntament faci la inversió en el festival que organitza Bitò Produccions, una empresa privada, sense haver celebrat un concurs de lliure concurrència per adjudicar-ho.

LES FRASES DE MARTA MADRENAS

Rebutjo l'etiqueta d'elitista per referir-se a la programació cultural. Entenc la cultura de manera global, sense apriorismes
L'impacte dels grans festivals [...] deixa beneficis econòmics, que alhora són socials: creació de llocs de treball directes i també indirectes
Calen polítiques actives per reactivar el teixit social i empresarial, i la cultura ha demostrat en aquest sentit ser una eina útil


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia