cultura

Jordi Jové recrea i actualitza la visió de Porta sobre l'art abstracte

El Cercle de Belles Arts de Lleida tanca el mes dedicat al fundador d'Òmnium a Ponent recordant una històrica conferència de Porta sobre l'art abstracte

Aquesta setmana s'ha posat punt final al mes dedicat a Francesc Porta al Cercle de Belles Arts de Lleida. Al llarg de l'abril s'han fet diferents activitats al voltant de l'artista, entre les quals destaca l'exposició de fotografies de Tot esperant Godot, realitzades per Ton Sirera i que remetia a l'estrena de Beckett a Catalunya, que precisament va tenir lloc a Lleida el maig del 1965 i en què Francesc Porta també hi va estar involucrat.

Com a clausura d'aquest mes dedicat a Francesc Porta pel Cercle de Belles Arts de Lleida, l'artista de Seròs Jordi Jové va fer una defensa de l'art abstracte tal com el febrer del 1959 el va fer Francesc Porta en el mateix entorn i com a clausura, en aquell moment, de l'exposició de Ralentíes espaciales de Leandre Cristòfol.

Jové va aproximar els assistents al que podia suposar en aquell moment la conferència de Porta, alhora que va justificar intel·lectualment com i de quina manera s'havia d'entendre i encara avui s'ha d'entendre el fenomen dels “abstractistes”, que, en paraules de Porta, eren persones compromeses amb la llibertat i compromeses amb la seua època.

Del jazz a la Nouvelle Vague

Tant Jordi Jové ahir com Porta ara fa 57 anys van apropar els que els escoltaven a les interioritats dels grans homes i dones de l'abstracció per tal de, des del sentiment profund que va originar aquell moviment, conduir-los i enllaçar-los amb altres tendències creatives que acompanyaven aquell fenomen pictòric i que en la dècada dels cinquanta del segle passat van confluir tant en forma com en sensibilitats. Jové feia referència al jazz en el terreny musical, al teatre de l'absurd en les arts escèniques, a la Nouvelle Vague en el món del cinema, entre altres àmbits, en un moment de l'art i la creació en què les tècniques i estructures narratives i creatives es van qüestionar en pro de la llibertat de l'autor i de l'obra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia