cultura

cultura

teatre

‘Psicosis de les 4.48' guanya el premi BBVA de teatre 2016

Anna Alarcón també obté la distinció a millor actriu per aquest espectacle de la companyia The Three Keatons

El guardó a millor actor se l'enduen ‘ex aequo' Ricard Borràs, de La Botarga, i Raimon Molins, de Sala Atrium

Psicosi de les 4.48, un monòleg que porta l'espectador a dins de la ment de la dramaturga i directora de teatre anglesa Sarah Kane, que va escriure aquesta obra quan tenia una severa depressió, és l'obra guanyadora del premi BBVA de teatre 2016, que ahir al vespre es va lliurar a l'Atlàntida de Vic. Dirigida per Moisès Maicas amb la col·laboració d'Iván Morales, l'espectacle és interpretat per la companyia The Three Keatons, on brilla amb llum pròpia i en solitari la posada en escena de l'actriu Anna Alarcón, mereixedora també del premi a la millor actriu d'aquesta edició del certamen.

El jurat del 16è Premi BBVA de Teatre, format per l'actriu Rosa Andreu, els programadors Laura Llamazares i Narcís Puig, el director del Festival Grec de Barcelona, Ramon Simó, i l'actor i director del premi BBVA de teatre, Joan Roura, ha valorat molt “el risc de posar en escena un text gens comercial, gens fàcil, complicat d'executar i de digerir-lo com a públic”, comentava ahir a aquest mitjà Roura. Pel director del premi BBVA de teatre, l'actriu Anna Alarcón en aquesta obra fa “un treball espectacular”, el qual la reafirma com “una de les millors actrius del país”.

A més a més d'ella, l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) també ha distingit en aquesta edició amb un premi ex aequo al millor actor Ricard Borràs, pel seu treball en l'espectacle Els mots i la cosa, de la companyia La Botarga, i Raimon Molins, pel seu paper a Himmelweg, de la companyia Sala Atrium. “Era difícil descartar-ne un, perquè són dos grans actors que fan una aposta molt personal”, deia Roura. A banda d'aquests tres guardons, el premi BBVA de teatre per cinquè any consecutiu ha volgut homenatjar un actor o actriu catalana, i en aquesta ocasió ha estat Carme Sansa, en reconeixement a la seva consolidada trajectòria professional. A la 16a edició del premi també s'ha dedicat un reconeixement al Forn de Teatre Pa'tothom, entitat barcelonina que desenvolupa projectes en defensa dels drets humans, de recerca de models socials alternatius i en contra de l'exclusió social.

De gira per Catalunya

La gala del premi BBVA de teatre, presidida per la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, és el colofó d'una feina que ha tingut, com a punt d'inflexió, la selecció de les sis obres finalistes de les 116 propostes teatrals d'arreu del país que enguany s'han presentat. Les obres finalistes no premiades –Els mots i la cosa, de Jean-Claude Carrière; A la burgesa, de Dani Campos i David Pintó; Le Rois Fainéants, de Joan Cusó; El llarg dinar de Nadal, de Thornton Wilder; i Himmelweg, de Juan Mayorga– s'han pogut veure durant el mes d'abril a Valls, Tàrrega, Calldetenes, Manlleu i Martorell, respectivament. El premi de l'obra guanyadora, un dels de major dotació econòmica del país, consisteix en una gira valorada en 20.000 euros a diversos teatres de Catalunya (Teatres Amics) i al festival Temporada Alta 2016.

LES XIFRES

116
propostes teatrals
d'arreu del país s'han presentat
a la setzena edició del premi BBVA de teatre.
20.000
euros
és el valor de la gira per diversos teatres de Catalunya i al Festival Temporada Alta que obté el guanyador.

Teatre de carrer, a Manlleu

En el marc del 16è Premi BBVA de Teatre 2016 es presenta una jornada d'espectacles al carrer, amb la qual el premi torna als seus orígens i recupera una de les activitats més populars que s'havien fet: ‘Manlleu, teatre de carrer'. Entre les 16 h i les 21 h del dissabte 28 de maig, als carrers i a les places del barri de Dalt Vila de Manlleu es podran veure diversos espectacles i estàtues humanes, en una jornada organitzada per la Fundació Antiga Caixa Manlleu, l'Ajuntament de Manlleu i el Grup BBVA.

El premi BBVA de teatre es va crear l'any 2001 per donar suport a les companyies de teatre amateur i a partir del 2010 el premi es va obrir als professionals del sector sense deixar d'apostar per les companyies emergents. Actualment està convocat i promogut per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA. Com deia el director del premi, Joan Roura, ara toca “començar a treballar per l'any que ve, perquè sempre hi ha coses a millorar”. Un dels objectius és obrir ponts de col·laboració amb altres entitats i gent del teatre, amb la intenció d'ajudar i millorar la situació del sector.

En aquests setze anys d'existència, el premi BBVA de teatre s'ha convertit en un reconegut aparador teatral, on l'exigència cada vegada és més gran. “Aquest any hi ha hagut un nivell excel·lent, amb més treballs de text”, comentava Roura. “Et quedes amb ganes que els finalistes siguin vint, i no pas sis.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

El Festival Acoustic Vell celebra l’edició XXVI

Girona
cinema

‘Traca’ i ‘Anhel de llum’ guanyen el festival de curts en català d’Òmnium

bArcelona
Crítica

Inefabilitat i sublimitat

música

Dusminguet farà un concert de comiat el 22 de juny a les Borges Blanques

Barcelona

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols