cultura

Patrimoni

Castellet torna a l'origen

El pla director elaborat per la Diputació fixa un pressupost d'1,5 milions d'euros per rehabilitar-ne el conjunt

Les esquerdes que presenta el sòl, molt arenós, fan perillar l'estabilitat del turó on se situa el castell

El castell de Castellet, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, “és del poc patrimoni que tenim al nostre poble, i no el podem deixar perdre, l'hem de salvar”, assegura amb èmfasi la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Sant Vicenç, Sílvia Vila. Un dels “punts forts” del govern del municipi ha estat i és la rehabilitació del castell que dóna nom al poble, originàriament anomenat Castellet de Bages, i que va ser construït fa més de mil anys per protegir-ne els terrenys, pràcticament els mateixos que comprenen la vila avui dia.

La setmana passada la Diputació de Barcelona va presentar el pla director que “inclou les nou fases en què s'ha de completar la rehabilitació del conjunt històric del castell, amb un temps mínim d'execució de sis anys”, segons explica Vila. Aquest full de ruta fixa un pressupost d'1,5 milions d'euros i estructura els passos que s'han de seguir per rehabilitar el talús sobre el qual està situat el castell, arreglar les esquerdes de l'ermita, rehabilitar integralment la masoveria i també els accessos al castell.

Vila avança que part del pressupost està destinat a uns vestigis “que hi ha a dalt el turó, en un mirador, on tenim previst fer unes excavacions arqueològiques que ens ajudin a conèixer millor els orígens de Castellet”.

Per a les dues primeres fases l'Ajuntament ha demanat una subvenció a la Diputació. Pel que fa a les set fases restants del pla, “hem hagut d'acudir al Consell Comarcal del Bages per demanar un ajut al fons Feder, que només s'atorguen a municipis amb més de 20.000 habitants; per això, el Consell està reunint diversos projectes de la comarca per presentar-los tots en conjunt i, així, aconseguir les ajudes europees”, afirma Vila.

Si Sant Vicenç obté el Feder, quasi un 50% de les despeses de l'obra estarien cobertes, i la resta “es volen acabar de finançar amb recursos propis o a través d'un préstec”, hi afegeix la regidora de Sant Vicenç.

Els inicis, fa gairebé 20 anys

El conjunt del castell va ser destruït totalment el 1277. Després se'n va reconstruir la torre, l'ermita i la masoveria. Però el 1999 es va observar un agreujament molt important en les esquerdes que ja s'havien detectat al turó de Castellet, a causa del terreny arenós que el forma.

El procés d'erosió de la base s'havia accentuat notòriament i feia perillar l'estabilitat de les construccions situades al damunt, així que l'Ajuntament va encarregar urgentment un projecte d'adequació de l'indret. El 2001 el consistori va començar les tasques de recuperació de la torre, la part més malmesa, gràcies a la subvenció que van poder obtenir de la Generalitat de Catalunya.

En aquell moment es complien mil anys de la construcció de la fortificació, i els ciutadans també s'hi van lliurar i van crear la plataforma Salvem Castellet. El conjunt restaurat va ser inaugurat el 13 d'abril del 2003, i des de llavors, s'han continuat portant a terme tasques de manteniment i de neteja de l'entorn, molt freqüentat per excursionistes de tota la comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles