Altres

cultura

L'ADAC premia Pilarín Bayés i l'escoltisme del projecte 4vents

L'Ateneu d'Acció Cultural lliurarà divendres vinent el 30è Premi a la Normalització Lingüística i Cultural, en un acte que tindrà lloc a l'auditori Josep Irla de Girona

La popular dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés (Vic, 1941), que ha il·lustrat uns set-cents llibres en més de cinquanta anys de trajectòria, i el projecte 4vents , que coordina les associacions escoltes de Catalunya, Menorca, Mallorca, País Valencià i l'Alguer, rebran el divendres 3 de juny el 30è Premi de l'ADAC a la Normalització Lingüística i Cultural, en les modalitats destinades a una persona i a una entitat, respectivament. L'acte de lliurament dels guardons de l'Ateneu d'Acció Cultural ( ADAC ) tindrà lloc un any més a l'auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona (20 h), amb la periodista de TV3 Ester Bertran com a presentadora. A més del president de l'ADAC, Joan Sibill, a l'acte hi intervindrà Pol Cruz, analista de riscos i col·laborador de Nació Digital , que parlarà sobre la situació del català i el debat sobre l'oficialitat lingüística en el context d'una futura república catalana. També hi haurà l'actuació musical del grup Romànic Absis. Els Contrabandistes , que defineix la seva proposta artística com a “música catalana amb mala llet”. L'acte es completarà amb un homenatge a l'artista Isidre Vicens, mort el gener passat, que va ser soci de l'ADAC durant molts anys. Vicens ja va rebre el Premi a la Normalització Lingüística i Cultural l'any 2006.

Trenta anys d'història

Per commemorar el 30è aniversari dels seus premis, l'ADAC ha preparat una edició especial del seu butlletí, amb textos escrits per alguns dels guardonats i un repàs fotogràfic d'aquestes tres dècades de reconeixements a moltes persones i entitats que, des de diferents àmbits, han treballat per la normalització cultural i lingüística del país. “Entre aquests cal destacar sobretot tots aquells patriotes que, com Francesc Ferrer, el primer guardonat, l'any 1986, ens han deixat però continuen ben vius en l'ànima de tots els catalans: Tísner, Modest Prats, Josep Benet, Joan Coromines, Miquel Martí i Pol, Feliu Matamala, Francina Boris, Ramon Torramadé”, recorden els organitzadors.

Pel que fa als premiats d'aquest any, tant Pilarín Bayés com el projecte 4vents van rebre el suport de pràcticament el 50% dels vots emesos pels socis i simpatitzants de l'ADAC, tant per internet com a la parada que cada any instal·la l'ateneu per Sant Jordi a la plaça Catalunya de Girona. En total, han participat unes 400 persones en aquesta votació oberta a tothom.

Carta i article premiats

També, com cada any, l'ADAC lliurarà els premis al millor article d'opinió i a la millor carta al director sobre qüestions lingüístiques publicats durant els últims dotze mesos a El Punt Avui. L'article premiat ha estat El 25%, de la lingüista Carmen Junyent, publicat dins l'apartat La Setmana de Vilaweb, i el guardó a la millor carta ha estat per a Albert Donaire per Cinema en català.

“Això que la llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya és el català –si més no, a secundària– és un mite o un autoengany col·lectiu. I no és pas cap fet recent”, afirmava Junyent en el seu article, que acabava així: “I al final, quan ara et vénen amb el 25% acabes pensant: sí, si us plau, el 25%, però de veritat. Que puguem portar els nostres fills a l'escola sabent que tindran un 25% de l'ensenyament en una llengua que ens imposen, perquè fins ara els hi portem ignorant que la llengua vehicular que hem triat es fa servir en un 50%.” En la seva carta, Donaire recordava: “Ara fa uns anys, s'aprovava la llei del cinema de Catalunya, en la qual s'establia que hi hauria d'haver una quota de cintes doblades al català. La llei deia que havíem d'arribar al 50% el 2015, i la realitat és que el cinema en català representa un pobre 3% dels títols distribuïts a Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant