cultura

cultura

publicacions

El germà petit creix

‘El Tatano', la versió de ‘Cavall Fort' per a nens a partir de quatre anys, celebra el seu desè aniversari amb un número ple de nous personatges i un joc interactiu

“Al principi els nens han de llegir la revista amb els adults, però després es fan autònoms”

Introduir els més petits en la lectura és tot un món. La lletra lligada, les majúscules, les minúscules, els apòstrofs, els signes de puntuació, els accents... Al principi cada element suposa un repte per a ells. Per aquest motiu sempre ha estat molt més fàcil convertir aquest camí en un passeig agradable i divertit. El Tatano, el germà petit de Cavall Fort, ho aconsegueix mensualment amb una revista adaptada als lectors petits –de fet, a partir de quatre anys– plena d'il·lustracions, imatges, jocs, històries i reportatges, entre altres coses, que atrauen la seva atenció. Enguany, la publicació celebra deu anys amb el número 125, “que, com bé veuran els més petits, estarà marcat per la infiltració d'uns nous personatges”, destaca Mercè Canela, directora de Cavall Fort.

“Al principi era un suplement de Cavall Fort, ja que es trobava a faltar una revista per als primers lectors, però el 2006 ho vam convertir en revista atesa la forta demanda”, hi afegeix. Aquell mateix any, El Tatano va guanyar el premi a millor nova publicació de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català i actualment s'ha convertit en una de les revistes més llegides en català. “En el primer any de vida, ja vam aconseguir 4.000 subscriptors, i ara superem els 6.000”, confirma la directora.

A més de ser el “germà petit” de Cavall Fort, una publicació amb milers de seguidors, durant aquests anys El Tatano ha sabut adaptar el contingut a
un públic que inicialment “necessita estar acompanyat per adults”, però que després “es va fent més autònom”. Com que el poden llegir infants de 4 a 8 anys, hi ha des de seccions amb còmics escrits amb majúscules fins a textos més elaborats sobre natura, manualitats i contes il·lustrats amb lletra lligada. “Sempre anem renovant, però seguint una mateixa estructura, que és flexible. Ara, per exemple, hem introduït una nova secció de petits reportatges que expliquen diversos comportaments diaris d'una manera molt gràfica”, explica Mercè Canela.

L'aparició dels Pitinaps

Per celebrar els deu anys d'El Tatano, en aquest número, a més de les seccions i personatges habituals, apareixen uns nous protagonistes, com bé explica la directora: “Els Pitinaps són unes bestioles que s'han colat a la redacció i ens n'han fet de tots colors.” Esdeveniments com aquest fan que els nens vulguin arribar fins a les últimes pàgines d'El Tatano per saber què passarà amb els Pitinaps.

L'objectiu principal d'aquesta revista és que els nens trobin la diversió en la lectura a partir de la mirada, que es converteix en un epicentre primordial per a ells.
A més a més, el disseny d'El Tatano, que té estructura de magazín, presenta uns colors molt instintius i vistosos, cosa que ajuda a guiar els nens perquè facin un recorregut per les pàgines d'una manera molt interactiva. “Des del principi vam parlar amb professionals i mestres per adaptar-ho
a totes les edats. Volíem que es convertís en una lectura fàcil i intuïtiva”, assenyala. A poc a poc, doncs, els infants es poden anar desprenent de la presència dels adults i, finalment, quan arriben als nou anys, “s'han d'acabar passant al germà gran, el Cavall Fort, tot i que no sempre volen, ja que sovint troben a faltar els personatges periòdics d'El Tatano”. Això es deu al
fet que la continuïtat entre les dues publicacions es basa en l'estructura i
no en els personatges o els continguts, ja que tot va evolucionant en funció de l'edat. “Tot això acaba sent un procés de familiarització amb la lectura que avança de manera natural”, hi afegeix.

Cap a les noves tecnologies

Tot i que tant El Tatano com Cavall Fort encara no s'han adaptat totalment
a l'entorn 2.0, és una àrea en què tenen “moltes ganes” d'expandir-se i que volen “explorar”, afirma Mercè Canela. Per aquest motiu, la publicació d'El Tatano també celebra el seu desè aniversari amb
el llançament d'un joc interactiu que acompanya
el número 125. Quina festassa! és un joc que “s'adapta a qualsevol dispositiu, ja sigui un ordinador, un mòbil o una tauleta”. Els nens tindran l'oportunitat de dur a terme cinc activitats diferents virtualment, des de cercar els personatges de la publicació fins a fer un puzle o a ajudar a acabar un pastís d'aniversari... Tot això només anant al lloc web de Cavall Fort. “És un obsequi per agrair als nens que siguin lectors. A més, és molt fàcil”, assegura. Aquesta és una oportunitat per introduir la revista als nous mitjans tecnològics, que cada vegada són més presents en la vida dels més petits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia