cultura

cultura

Dalí, l'altra ‘rock star'

Un llibre ressalta la importància de la música en el geni i destapa els vincles amb John Lennon, Alice Cooper i el jazz

La relació entre Dalí i el cinema o la literatura han estat objecte d'exhaustius estudis, la qual cosa no es pot dir dels lligams del geni empordanès amb la música, que ara Karles Torra (Caldes de Montbui, 1960) revisa, ordena i reivindica en el llibre Dalirium Sonic (Edicions La Lluvia). Dividit en onze capítols i completat amb entrevistes a tres personatges que, d'una manera o altra, van estar en contacte amb Dalí –el músic Pau Riba, l'activista cultural Joan Illa Morell i l'artista sonor Eliseu Huertas–, Dalirium Sonic posa en relleu els vincles de Dalí amb músics com ara John Lennon, Alice Cooper, Grateful Dead, Velvet Underground, Jefferson Airplane, Serge Gainsbourg, Edgar Froese i Manitas de Plata. La conclusió, ben clara: la música, per Dalí, mai va ser un tema menor. “Un munt de fets ho corroboren”, apunta Torra, convençut també que Dalí va ser “un dels primers aficionats al jazz i al blues de tot l'Estat”. “Sempre va ser un home avançat al seu temps i, als anys vint, el jazz, o el blues, ho estaven. L'any 1925, en la correspondència amb Lorca, en parlava i, tres anys després, amb el Manifest Groc, defensava el jazz com una forma d'art modern”, sosté l'autor.

La sal de la terra

Amb gustos “realment oberts i sense manies”, les passions musicals de Dalí incloïen sardanes, sarsuela, chanson, òpera i compositors com Erik Satie, la música del qual el va acompanyar en els seus últims dies. Són, però, els contactes amb algunes de les grans estrelles del rock el que, segurament, ajuda millor a comprendre el desconcertant tarannà del personatge. “Amb Lennon es van conèixer en un dinar a París”, apunta Torra. “I, temps després, Lennon i Yoko van passar uns dies amb Dalí i Gala a Portlligat. Quan s'acomiadaven, Lennon li va demanar que l'acompanyés tota una setmana en un aparador d'una gran avinguda de París per fer propaganda per la pau. Dalí li va dir que ho faria encantat sempre que li acceptés com a condició fer el mateix... a favor de la guerra. Lennon va dir que no. I Dalí el va acabar de desconcertar: «Com va dir Salvat-Papasseit, l'amor i la guerra és la sal de la terra!»”

Dalirium Sonic destapa també les connexions de Dalí amb el rock psicodèlic californià. Amb Jefferson Airplane va fer un action painting en un dels seus xous i, a Grateful Dead, va proposar dur-los, infructuosament, l'any 1971 al Festival de Música Progressiva de Granollers. “Jo no prenc drogues... perquè jo sóc la droga!!!”, va etzibar Dalí a Jerry Garcia, ànima tòxica dels Dead. Remarcables, finalment, són també les seves connexions amb la Velvet Underground (amb els quals va compartir un espectacle ideat per Warhol) i, sobretot, amb el rei del shock rock, Alice Cooper, de qui va dir que, si fos músic, faria espectacles com els seus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia