cultura

cultura

l'art de la franja

La jutgessa tira pel dret en el litigi de Sixena

La titular del jutjat d'instrucció número 1 d'Osca ha fixat per al 25 de juliol vinent la data de lliurament al govern d'Aragó de les 97 peces de l'antic monestir de Sixena, comprades legalment per la Generalitat entre els anys 1983 i 1994. Ara, però, aquest jutjat n'ha anul·lat l'adquisició. Aquestes peces es troben al MNAC i al Museu de Lleida.

La jutgessa va fixar ahir la data, l'endemà de decidir reprendre l'execució de la sentència i desestimar el recurs presentat pel govern català. La magistrada ho posa bé als veïns de Sixena, atès que la data triada no és casual. El 25 de juliol coincideix amb la festa major de Vilanova de Sixena i amb la data en què, segons sembla, tropes anarquistes van incendiar el monestir el 1936.

La jutgessa d'Osca exigeix que el trasllat es faci “amb les mesures habituals de seguretat del trasllat de béns entre museus” i permet a un tècnic aragonès supervisar l'operació.

La decisió judicial sorprèn per la seva provisionalitat, ja que l'execució definitiva de la sentència sobre el trasllat està pendent dels recursos del govern a l'Audiència d'Osca i al Tribunal Constitucional. Aquest darrer organisme havia avalat el 2012 la compra dels béns. En paral·lel, el conseller Santi Vila vol negociar un acord polític i la donació d'una part de la col·lecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia