cultura

cultura

L'ART DE LA FRANJA

La jutge ordena a Catalunya retornar els bens de Sixena el 25 de juliol

La magistrada demana a les institucions catalanes que facin el trasllat de les obres d'art “amb les mesures habituals de seguretat” entre museus”

La titular del Jutjat d'Instrucció número 1 d'Osca ha fixat per al proper 25 de juliol la devolució de les 97 peces del patrimoni històric del Monestir de Sixena que van ser venudes a Catalunya.

En un acte fet públic aquest dimarts, un dia després de comunicar a les parts la seva decisió de reprendre l'execució de la sentència, la responsable judicial ha comunicat a la Generalitat i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) que procedeixin a traslladar al monestir les peces reclamades en la data establerta.

En la seva resolució, contra la qual hi pot haver un recurs de revisió davant del mateix jutjat d'instrucció, la jutge demana a les institucions catalanes que facin el trasllat “amb les mesures habituals de seguretat del trasllat de béns entre museus”. En concret, planteja que el trasllat de les peces sigui supervisat per un tècnic especialista comissionat pel govern aragonès.

El lletrat de l'Ajuntament de Villanueva de Sixena, Jorge Español, ha qualificat de “proesa jurídica sense precedents” el litigi dut a terme al costat del govern aragonès per instar la devolució de les peces.

Espanyol ha sol·licitat a la jutge que imposi multes diàries de 3.000 euros a la Generalitat i al MNAC durant un període de 15 dies en el cas de no complir-se el límit temporal establert en el seu acte.

A més, davant d'un suposat incompliment de les dues mesures anteriors, reclama que la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Judicial sigui comissionada per entrar al MNAC i al Museu de Lleida per dur a terme el “segrest judicial” de les peces.

En l'acte previ dictat per informar de la seva decisió de reprendre l'execució de la sentència, la responsable judicial rebutja l'incident d'oposició plantejat des de Catalunya després de descartar que la sentència del Tribunal Constitucional esgrimida pogués avalar la seva reclamació de conservar les peces en museus catalans.

Argumenta en relació amb aquest punt que el Constitucional es va limitar a rebutjar el dret de retracte exercit des d'Aragó per intentar recuperar les peces, i que va deixar en mans de la jurisdicció civil les suposades irregularitats del procés de venda i el conflicte sobre la seva ubicació definitiva .

Segons el parer de la responsable judicial, rebutjar les pretensions aragoneses respecte als seus béns donant validesa única a la catalogació de les peces a Catalunya suposaria “deixar sense contingut” les competències d'Aragó respecte al seu patrimoni, i impediria les polítiques adreçades a la recuperació.

Pel lletrat del municipi, la data fixada per la jutge, coincident amb la de l'any 1936 en què va ser incendiat el monestir per tropes anarquistes, “perdurarà sempre en la memòria dels veïns de Sixena”.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat l'alcalde d'aquesta localitat, Ildefonso Salillas, que ha expressat la seva satisfacció per la decisió de la responsable judicial d'ordenar el trasllat de les peces directament al monestir.

Salillas, en declaracions a Efe, ha explicat que el 25 de juliol els veïns de Sixena celebren la seva festivitat patronal, per la qual cosa l'ordre de retorn dels béns propiciarà una “doble celebració”.

Ha recordat que després de les obres de condicionament, restauració i millora dutes a terme, el monestir disposa de les necessàries mesures de seguretat per garantir la conservació de les peces.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic