cultura

La seguretat, la gran virtut dels salts de plens de la Patum

La plaça de Sant Pere de Berga acull els dos primers salts de plens de la Patum d'enguany

Els membres de la comparsa se situen en punts estratègics de la plaça per evitar que hi hagi accidents durant cada salt

El salt de plens és el moment més espectacular de la Patum. Ahir, dijous, a la nit, es van saltar els primers. En concret, dos. Després de dues rondes de balls de totes les comparses –turcs i cavallets, maces, guites, àliga, nans vells, gegants i nans nous–, arriben els plens. Són els dimonis que omplen de foc i de fum la plaça de Sant Pere i la plaça Doctor Saló, que, connectades per un carreró de deu metres, acullen dos salts cada dijous de Patum i dos més, cada diumenge. A cada salt de plens en salten 100, cadascun amb nou fuets (així s'anomenen els petards de la festa), per tant en un salt de plens peten 900 fuets comptant els plens que hi ha repartits per les dues places.

Fer de ple és un privilegi per a molts. I les demandes són àmplies. Malgrat tot, Isaac Gonfaus, cap de colla de la comparsa, creu que “avui, qualsevol persona que vol saltar de ple ho acaba aconseguint. El que passa és que, si vols un salt, t'has de moure per buscar-lo”.

A cada Patum salten 400 plens. Cadascun d'ells va vestit amb una granota vermella i verda, una careta envoltada de fulles de vidalba, sis fuets al cap i tres a la cua.

Atents a cada salt

La seguretat dels plens i de les persones que salten és cada any millor. Els 22 membres oficials de la comparsa i diversos col·laboradors autònoms se situen en punts estratègics de la plaça durant cada salt per vetllar perquè es desenvolupi correctament. L'Isaac Gonfaus és l'última persona que entra a la plaça i l'encarregat d'aixecar la bengala de seguretat que atura automàticament el salt quan es produeix un incident important. “Els dos punts més crítics de la plaça són sota el tabal i a l'Ateneu, que és on em poso jo amb la bengala”, afirma Gonfaus. Mentrestant, un grup de persones de la comparsa situat sota el tabal es dedica a aixecar la gent que cau perquè el salt no s'hagi d'aturar.

Els primers salts de plens es van viure ahir a la nit, a la Patum completa, que va ser multitudinària. Els altres dos salts de plens se saltaran diumenge, dia en què de nou, a la nit, tornaran a sortir totes les comparses a la plaça per saltar i ballar envoltades de milers de berguedans i forans entregats a la festa. I no només a la nit, ahir al migdia la Patum de lluïment ja va ser massiva. És un acte en què també ballen les diferents comparses de la festa, una rere l'altra, però ho fan de manera més solemne, els balls llueixen més majestuosament perquè els participants no responen de manera tan esbojarrada com en les Patums de la nit. I avui, divendres, és el dia dels nens. Faran la seva Patum, la infantil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt