cultura

cultura

Manlleu encarrega el teatre als arquitectes del nou Liceu

L'estudi barceloní Dilmé, Fabré, Torras i Associats realitzarà el projecte executiu de la segona fase d'obres del Teatre Centre, que començarien a la tardor

Després d'una dècada, es veu la llum al final del túnel

La reivindicada reforma del Teatre Centre de Manlleu fa un altre pas endavant amb l'objectiu que s'hi pugui tornar a fer teatre. Aquesta setmana s'ha decidit el guanyador del concurs públic per realitzar el projecte executiu i la direcció d'obres de la segona fase de la rehabilitació. La proposta vencedora ha estat Dilmé, Fabré, Torras i Associats, un reconegut estudi de Barcelona amb una dilatada experiència en la reforma i construcció d'equipaments culturals. De fet, dos dels socis de l'actual societat –Xavier Fabré i Lluís Dilmé– van ser els encarregats de reconstruir, juntament amb Ignasi de Solà-Morales, el nou teatre del Liceu. Més enllà d'aquesta gran obra, també han fet intervencions en teatres de menors dimensions com el de La Massa, a Vilassar de Dalt, o La Cooperativa de Barberà del Vallès.

El projecte executiu serà un replantejament del que ja existia i que es va redactar fa uns anys però que ha quedat obsolet ja que era massa ambiciós per a la situació actual. La junta de govern local aprovarà dimarts l'encàrrec a Dilmé, Fabré, Torras i Associats, i a partir d'aquest moment l'estudi d'arquitectura barceloní tindrà tres mesos per redactar tot el projecte executiu i la direcció d'obres. El pas següent serà la licitació de les obres, i l'objectiu és que de cara a la tardor pugui començar una actuació que hauria de permetre deixar l'equipament a punt per ser utilitzat i per poder-hi tornar a fer teatre.

Per acabar la tercera fase –que afectaria el pis superior i alguns acabats– s'intentarà buscar finançament dins d'aquest mateix mandat.

Buscant més recursos

Pel que fa al finançament d'aquesta segona fase, l'Ajuntament disposa d'uns 600.000 euros que serviran per engegar les obres. Per cobrir la despesa total, però, Manlleu haurà de trobar uns 600.000 euros més. La previsió és que arribin de les meses de concertació i d'alguna subvenció procedent del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Precisament, el conseller de Cultura, Santi Vila, farà parada a Manlleu divendres que ve i visitarà el Teatre Centre, que ara mateix només té l'estructura interior. Vila també aprofitarà l'estada a la capital del Ter per reunir-se amb entitats culturals de Manlleu.

D'altra banda, les obres de la nova biblioteca afronten la recta final, i aquest mes de juny s'hauria de posar en funcionament l'equipament. Les obres van començar el 8 de febrer i tenien un termini d'execució de tres mesos. Tot indica que la posada en marxa s'endarrerirà algunes setmanes, ja que fins al 17 de juny encara estarà operativa l'antiga biblioteca.

LES FRASES

Hem demanat el pressupost que ens falta per cobrir la segona fase a les meses de concertació
Àlex Garrido
alcalde de manlleu
Hi havia un projecte executiu redactat per a la segona fase però era massa ambiciós. El nou es basa en la situació econòmica actual de Manlleu

Una dècada plena d'entrebancs

El Teatre Centre és una associació cultural amb un fort arrelament a Manlleu, com ho demostren els seus 138 anys d'història. L'associació va estrenar l'edifici del carrer del Pont el 1897, i aquest teatre va ser casa seva fins a l'agost del 2006, quan es va engegar un procés per rehabilitar-lo que s'ha acabat convertint en una travessia del desert. En una primera fase de les obres, es va tirar a terra tot l'interior i es va mantenir l'emblemàtica façana de l'edifici. Amb la mínima estructura necessària construïda, van començar els entrebancs i ja no es va poder passar a la segona fase. En un primer moment, els problemes de finançament en plena crisi econòmica van frenar l'obra, i després, l'entitat cultural i l'Ajuntament van topar amb problemes de titularitat: l'edifici no era 100% municipal i no s'hi podien invertir subvencions públiques. L'estiu passat, el Teatre Centre i el consistori manlleuenc van arribar a un acord per convertir en equipament municipal l'edifici del carrer del Pont. Aquesta maniobra va permetre desencallar unes obres que han de permetre acabar d'una vegada per totes un dels equipaments més esperats a Manlleu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles