cultura

Tradicions

La Patum té corda per molts anys

La Patum infantil recorda la figura de Joan Rafart, el seu fundador, que va morir al febrer, i omple la plaça divendres de Corpus

La festa ha traspassat fronteres i els infants de les comarques veïnes també hi participen

La Patum de Berga té el relleu assegurat. Ahir, com cada divendres de Corpus, la plaça de Sant Pere es va omplir de gom a gom de nens i nenes. Era el seu dia. Era el dia de la Patum infantil. Aquest any, però, la festa dels xics era especial. Les comparses van aprofitar l'ocasió per homenatjar a la seva manera la figura de Joan Rafart, fundador de la festa, que va morir aquest febrer.

Un centenar de nens van participar en la festa com a membres d'alguna comparsa i milers de persones, des d'infants fins a pares, avis o familiars que els acompanyaven, van omplir la plaça de Sant Pere. Sergi Montaner, un dels responsables de la Patum infantil, va destacar que “els nens i nenes que aquest any formaven part de les comparses no només són de Berga i del Berguedà, sinó que també n'hi ha de comarques veïnes”. En aquest sentit, Montaner ha afegit que “tots ells mostren un gran coneixement de la festa”.

La Patum, doncs, té un planter que apunta maneres. Són nens i nenes que, il·lusionats i convençuts de formar part de la seva festa, endolceixen els divendres de Corpus i es preparen per algun dia poder formar part d'una comparsa de la Patum dels adults.

L'àliga i Rafart, protagonistes

La diada dels infants va començar al matí, amb la passada tradicional pels carrers de Berga del tabal, les maces, les guites i els gegants de la Patum infantil. Aquest any, però, la passada va tenir una actuació excepcional: l'àliga, una comparsa que en principi no havia de ballar fins la Patum infantil de lluïment del migdia, va fer un ball davant del domicili de Joan Rafart durant la passada.

Més tard, enmig de la Patum de lluïment, l'àliga va tornar a ser protagonista. La festa va viure un moment històric. Quan va ser el torn del ball de l'àliga, just després de les guites i abans dels nans vells, els membres de la comparsa van portar l'àliga al centre de la plaça i la van col·locar sobre els cavallets que l'acostumen a subjectar mentre reposa a l'espera del seu torn. Un cop aquí, un emotiu discurs va explicar la situació. L'àliga, que aquest any ha estat restaurada, va sortir amb la corona que havia portat des de l'any 89 per tal que els membres de la comparsa la substituïssin davant la multitud que s'aplegava a la plaça per una de nova que, entre d'altres coses, l'apropa encara més a l'aparença de la seva mare, l'àliga de la Patum gran. Amb corona nova i amb un aspecte cada vegada més similar al de la seva mare, l'àliga va fer el seu ball i va ser ovacionada pel públic present a la plaça. A banda d'un dels responsables de la festa, Sergi Montaner també era el nét de Joan Rafart. Sobre el canvi de corona de l'àliga, Montaner va afirmar que “és una declaració d'intencions del que es vol per al futur de la festa”.

A la tarda, es va celebrar la Patum infantil completa, on, a més de les comparses que ja havien actuat al matí, els nens i nenes van fer el seu salt de plens. Avui, la Patum gran apareix a escena altre cop amb la passada pels carrers de Berga del tabal, les maces, les guites i els gegants. A més, l'avinguda del Canal Industrial acollirà el concert de Patum, amb Gossos i Pepet i Marieta com a plats forts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic