cultura

Saura i l'Espanya dels cinquanta

“L'Espanya que vaig fotografiar als anys cinquanta ja no existeix. Ara vas pels pobles i ja no et trobes ni la mena de persones ni les construccions que surten a les meves fotografies.” Així explica Carlos Saura el contingut de l'exposició Carlos Saura fotógrafo. España años 50, que es presenta a Barcelona al Círculo del Arte, situat al barri del Born (fins al 31 d'agost).

La mostra recull el treball fotogràfic que va realitzar per diferents pobles de Castella i Andalusia. Aquest nucli central es complementa amb una sèrie dedicada al món del flamenc.

Les fotografies de l'exposició han estat recollides en un llibre que té una edició de col·leccionista de cent exemplars presentada en un estoig, dues fotografies originals signades i un fulletó amb la traducció a l'anglès dels texts de Saura. L'edició l'han fet conjuntament per Steidl, Círculo del Arte i La Fábrica.

Tot i que en els seus anys d'esclat cinematogràfic ell deia que la fotografia era un entreteniment, Saura es va plantejar de jove dedicar-s'hi professionalment. De fet, a principis dels cinquanta tenia una de les poques càmeres Leika que hi havia a Madrid i la seva afició el va portar a deixar els estudis d'enginyeria. Va arribar a ser fotògraf oficial dels festivals de música i dansa de Granada i Santander. Anar d'un lloc a l'altre el va portar a realitzar el reportatge que ara presenta. El 1959, quan preparava el film Los golfos, va rebre una oferta de la revista Paris Match. Va optar pel cinema, tot i que mai va deixar de fotografiar: “Quan accionem l'obturador d'una càmera, un mòbil o una tauleta el que aconseguim és una imatge del passat: un instant que mai més tornarà a passar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència