cultura

El Festival de Clàssica de Sant Fruitós tria Sant Benet

L'acord assolit amb la Fundació Catalunya-La Pedrera permet “fer un salt qualitatiu”

Es vol aprofitar l'embranzida de l'acte central de l'Any Casas, que es farà al monestir un dia abans

El 22è Festival de Música Clàssica de Sant Fruitós de Bages deixarà enguany el Mas de Sant Iscle per traslladar-se al monestir de Sant Benet. En paraules de l'alcalde, Joan Carles Batanés, l'acord amb la Fundació Catalunya-La Pedrera permetrà fer “un salt qualitatiu” a la proposta, que “amb l'embolcall ideal que representa el complex de Món Sant Benet es farà gran”.

En plena celebració de l'Any Casas –que commemora els 150 anys del naixement del pintor modernista–, el festival fa una picada d'ullet a l'artista i a la seva relació amb el monestir i introdueix obres seves en el programa. I no només això. Tal com ahir va explicar Xavier Bas, subdirector general de la Fundació Catalunya-La Pedrera, la idea és aprofitar l'embranzida de l'acte central de l'Any Casas per promocionar l'esdeveniment.

I és que, segons va avançar, l'acte central es farà el dia 6 de juliol a Sant Benet, amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Serà tan sols un dia abans que arrenqui el festival de clàssica fruitosenc.

Qualitat “altíssima”

Mireia Pintó, mezzosoprano i directora artística de la proposta, va explicar ahir que el festival mantindrà els quatre concerts que es reparteixen en els quatre dijous de juliol.

Obrirà la llauna Núria Rial, soprano de Sant Joan de Vilatorrada “que és més coneguda a la resta del món que al Bages”, va dir Pintó, que va assegurar que estàvem davant “del referent a Europa de la música antiga; una artista d'alta volada”. Rial cantarà acompanyada de la formació Artemandoline per oferir “una música deliciosa del segle XVIII” plena de referents del Barroc.

El segon concert l'oferirà la mateixa Pintó, acompanyada en aquesta ocasió del pianista Mac McClure, que interpretarà cançons de cabaret d'autors com Satie, Bolcom i Britten, i cançons franceses “que lliguen molt amb l'època de Casas a París”. El tercer concert farà pujar a l'escenari el Quartet Mèlt, conegut per haver guanyat el programa Oh happy day. El grup, però, no cantarà el seu repertori actual “comercial”, sinó “el clàssic”, amb obres de Des Prez, Mozart, Janequin i també cançons tradicionals catalanes. Tancarà el festival el pianista Vladislav Bronevetzky i l'Orquestra de Cambra Terrassa 48 amb un programa entorn de Bach.

La proximitat, un valor

Tots els concerts es faran a la sala Montserrat, amb capacitat per a 450 persones, excepte el dels Mèlt, que és previst que actuïn a fora del monestir. Després de cada actuació, públic i artistes podran intercanviar impressions fent una copa de cava: “La tertúlia i la proximitat donen un plus important al festival”, va afirmar Pintó.

LA DATA

07.07.16
és el dia que
s'iniciaran els concerts, que es desenvoluparan els quatre dijous del mes de juliol.

“Volem ser la llavor, no competir”

El festival tindrà enguany un pressupost de 38.000 euros, 11.000 dels quals els aporta l'Ajuntament de Sant Fruitós, que des de l'any passat ha augmentat la partida per
“suplir la pèrdua que significava l'increment de l'IVA cultural”, va detallar ahir l'alcalde, Joan Carles Batanés. Mireia Pintó, directora artística, va reconèixer que és “un pressupost modest”, però va assegurar que després d'anys “de festivals que s'han deixat de fer”, és un mèrit “haver aconseguit que el format de quatre concerts hagi persistit”. També va ressaltar que el seu objectiu no és competir amb cap altre festival d'estiu de Catalunya, sinó que la idea que mou l'Associació Música Catalana és “sembrar llavor al territori”. En aquesta línia, Rosa Sanfeliu, presidenta de l'entitat, va subratllar que s'ha mantingut el preu de les entrades (20 euros o 60 els quatre concerts) perquè “sigui accessible per a tothom”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic