cultura

diputació

patrimioni bibliogràfic

La Diputació trasllada l'arxiu amb oposició de professionals

L'ens provincial adequarà dues plantes d'un edifici del complex de la Caparrella per situar-hi el seu fons històric i arxivístic

Responsables del servei lamenten que marxi de l'edifici històric i hi veuen problemes tècnics

La Diputació de Lleida traslladarà el seu arxiu a les instal·lacions de la seva propietat a la Caparrella, a l'est del complex, on abans hi havia la Facultat de Ciències de l'Educació de la UdL. L'arxiu es troba actualment als baixos del palau provincial, en un espai que s'ha anat reduint els darrers temps perquè s'hi han posat altres dependències. En la memòria del projecte, que es va publicar al butlletí oficial de la província el 29 d'abril, es justifica el canvi per la gran quantitat de documentació existent repartida en diverses dependències i sense espai suficient. El projecte, valorat en mig milió d'euros, consisteix a adequar 937 m² útils a la primera planta del primer edifici, on es posarien sis espais de diferent superfície per a cinc dipòsits d'arxiu documental, així com despatxos i zones d'administració, i quedarà per a més endavant l'adequació de 804 m² més a la primera planta amb destinació directa per a dipòsits i serveis administratius.

L'Arxiu de la Diputació de Lleida és als baixos de la seu provincial des de 1892 i atresora documents de la Diputació i d'ajuntaments de la demarcació des de principis del segle XIX fins a l'actual i és consultat, entre d'altres, per historiadors que fan recerca local i comarcal.

El trasllat, però, no té consens dins l'ens. Tant l'arquitecte de la Diputació com la responsable de l'arxiu hi han presentat al·legacions. Les al·legacions coincideixen a assenyalar problemes tècnics i administratius, com ara que el projecte no ha estat redactat per un arquitecte o personal competent, com demanaria la llei d'edificació en el cas d'un edifici administratiu d'ús públic, problemes de seguretat i conservació, i que el projecte de l'espai no està fonamentat en les necessitats del servei ni s'ha consultat professionals de l'arxivística. La responsable de l'arxiu, Teresa Ibars, també lamenta que es traslladi fora d'un edifici històric un arxiu, quan les recomanacions de la Generalitat sobre aquest tipus d'equipament és que se situen de manera preferent en edificis històrics.

La necessitat de reubicar i modernitzar els arxius de la Diputació també afecta l'hemeroteca de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, que fa tres anys que està tancada. Jordi Soldevila, un dels historiadors que consulta aquests arxius, lamenta la situació d'aquest equipament “i en general dels arxius de la ciutat, que, excepte el provincial, deixen sovint molt a desitjar”.

LES XIFRES

3.454
plànols
conté l'Arxiu de la Diputació, que reuneix tota la documentació de l'ens provincial.
38.000
fotografies
es troben també dins del fons documental de l'Arxiu de la Diputació de Lleida.
Les claus

Història de la demarcació i dels nadons robats

D. Marín

L'Arxiu de la Diputació de Lleida recull material oficial que explica retalls de la història de la demarcació de Ponent i el Pirineu des de 1832. Hi ha més de vuit mil capses, 3.200 llibres, plànols i documentació oficial dels diferents moments de la història del país, i prop de 38.000 fotografies.

Està organitzat segons la seva font d'origen: la mateixa Diputació, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, el Patronat de Turisme, el de Promoció Econòmica i organismes com ara la Junta del Cens Electoral, la Junta de Presons, el Patronat del Museu Morera i el de la Seu Vella, entre molts altres. També els fons d'hospitals i beneficència, de manera que de tant en tant les consultes que hi arriben no són de recerca històrica, sinó sobre adoptacions. Durant els darrers anys, en què es va viure la polèmica sobre els infants que eren donats en adopció en les darreres dècades del franquisme sense consentiment dels pares biològics, alguns dels casos van resoldre's amb consultes a l'arxiu, segons ha explicat la responsable de l'equipament.

Està situat a la planta baixa de la seu de la Diputació des de finals del segle XIX. Ha reduït el seu espai els darrers anys per instal·lar-hi altres dependències. Ara, segons els projecte, marxarà definitivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.