cultura

El paisatge humà dels calls, amb noms i cognoms

El Museu d'Història dels Jueus mostra el passat de les famílies jueves medievals de Catalunya en una exposició

La recuperació del patrimoni històric jueu s'ha centrat generalment a mostrar el patrimoni material al visitant. Restes arqueològiques o arquitectòniques que, molt sovint, han posat en segon terme els habitants de les jueries medievals vinculades a alguns dels calls medievals més representatius de diferents territoris de Catalunya i les Balears.

Ara una mostra del Museu d'Història dels Jueus , titulada Llegat. Paisatge humà dels calls, vol pal·liar aquest dèficit historiogràfic presentant els noms i cognoms de les persones relacionades amb el passat jueu d'algunes ciutats catalanes. L'exposició, comissariada per Sílvia Planas, directora del Museu d'Història dels Jueus i de l'Institut d'Estudis Nahmànides, s'ha fomentat sobre una recerca en la documentació escrita entorn de famílies vinculades a algun dels calls medievals més representatius de diferents territoris de Catalunya i les Balears.

Pel que fa al call gironí medieval, s'identifiquen sobre un plànol –obra de l'investigador de la UdG Jordi Sagrera– destacats cognoms de l'època: Aninay, Caravida, Ravaya i Del Portal (o Desportal). Entre d'altres, arran de la recerca per concebre aquesta exposició temporal s'han descobert indicis de descendents de Bonastruc ça Porta al Marroc i als Estats Units (en alguns casos evolucionat a Sesportes). Fotografies i vídeos completen la informació i l'evolució d'aquestes nissagues, de les quals, en alguns casos, es perd el rastre.

Com destaquen els organitzadors de la mostra, les conversions o l'exili van conduir moltes famílies per camins molt diversos. “Encara podem resseguir les traces d'alguns d'aquests itineraris personals i familiars. Altres resten en la memòria oral d'algunes famílies escampades arreu del món a partir de 1492 i també es manifesten en els seus cognoms, que s'han transmès per generacions a l'interior de les comunitats sefardites. Recuperant-ne els noms, en recuperem la memòria”, conclouen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia