cultura

Festa major de Valls

La moixiganga, 25 anys

La tradicional representació recupera els vestits que Pere Català i Pic va retratar en un assaig el 1921

Valls celebra els 25 anys de la represa de les escenificacions

Desenes de persones van assistir al convent del Carme de Valls dimecres, 22 de juny, a les 11 de la nit, per veure la presentació dels nous vestits de la moixiganga i a la seva escenificació. L'acte, que es va fer coincidint amb el 25è aniversari de la recuperació d'aquesta peça tradicional a la capital de l'Alt Camp, es va desenvolupar en el context de l'històric claustre del convent, i amb un joc de llum tènue i intimista i les notes d'un acordió i un contrabaix. Una mostra de la bona acollida és la possibilitat que, a més de la tradicional representació que es fa per la diada de la Candela, l'escenificació es repeteixi també en les futures programacions de la festa major de Sant Joan.

La moixiganga de Valls va ser recuperada en el decurs de les Festes Decennals de l'any 1991 per l'entitat de la Unió de l'Anella de la Flama. En el marc d'aquest 25è aniversari, aquesta associació també ha organitzat una exposició commemorativa que es pot visitar al pati de Sant Roc de l'Institut d'Estudis Vallencs.

El nou vestuari dels components de la moixiganga de Valls s'ha elaborat a partir de les fotografies que va fer l'artista vallenc Pere Català i Pic en el decurs d'un assaig general per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de l'any 1921. Un assaig que es va desenvolupar al mateix claustre del convent del Carme.

Avui, Valls celebra un dels dies més esperats de la seva festa major i amb més pes del patrimoni tradicional de la ciutat. Començarà al migdia amb l'anada i sortida de l'ofici i les balladetes de la imatgeria a la plaça del Blat. A la una del migdia, a la mateixa plaça, començarà la diada castellera de les dues colles dels Xiquets de Valls.

A les set de la tarda s'engega el Tomb del Poble. El drac, els diables, l'ós amb els trabucaires, el ball de gitanes, els nans, els gegantons, els gegants, el bou, el ball de vells, el ball de bastons, el bou tradicional, la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó, els Xiquets, l'àliga i els grups de sonadors recorreran el nucli històric de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.