cultura

Art

‘666', el mal existeix?

L'artista Arkadi Lavoie prepara una ‘performance' amb què explorarà la complexitat d'allò que es considera diabòlic

L'acció de desembolicar ‘regals' es farà el 4 de juliol a La Mercè i durarà 6 hores, 6 minuts i 6 segons

El primer que surt a internet quan cerques 666 és la referència a “la marca de la bèstia”, el terme bíblic que apareix al llibre de l'Apocalipsi del Nou Testament. Una bèstia de set caps i deu banyes que porta un nom en forma de tres sisos. Una figura que immediatament associem al diable o, el que ve a ser el mateix, al mal, i d'allò més influenciada pel cinema nord-americà de terror.

Amb la voluntat d'anar més enllà d'aquestes connotacions mistico-religioses, i no cal dir cinematogràfiques, l'artista canadenca Arkadi Lavoie Lachapelle explora des del 2014 la temàtica del mal a partir de la seva representació plàstica i simbòlica, a partir d'una obra performativa titulada inequívocament 666. Reconeix que tot va començar com un joc: demanar a aquelles persones de Mont-real que viuen en una casa amb el 666 que li fessin arribar un regal embolicat que amagués un objecte que materialitzés el mal; i que un cop recol·lectats ella mateixa obriria per sorpresa i de forma ritual en una performance. Dels setze regals obtinguts en la primera acció –realitzada en una galeria d'art–, va passar a 36 objectes empaquetats per professors que va obrir d'un en un en una segona acció, celebrada a la capella d'una escola de secundària del Canadà. Ara està embrancada en la tercera versió del projecte 666, recollint objectes que descobrirà en una acció pública que tindrà lloc el 4 de juliol a l'estudi que té cedit al Centre Cultural La Mercè arran d'una beca de residència.

Mentrestant, aquests dies està presentant el seu treball a Girona i recollint nous objectes que, recordem-ho, representin el mal i estiguin empaquetats sense que es puguin veure. La performance consistirà en un acte cerimonial d'una durada de 6 hores, 6 minuts i 6 segons. L'acció esdevindrà un procés de descobriment simultani, tant per al públic com per a l'artista. Un acte que té molt d'improvisació i un component de teatralització molt marcat, com bé avança l'artista: “És un moment molt fort, alhora que fràgil. En l'art de la performance, com l'entenc jo, tot pot passar. És un punt on allò mental, allò corpori i allò espiritual treballen per sincronitzar idea i intuïció, ja que, a diferència del teatre, tot pot canviar en qualsevol moment”, explica.

Si una cosa ha descobert Arkadi Lavoie desenvolupant aquest projecte artístic és la gran complexitat que amaga la mateixa definició del bé i el mal. Fins ara s'ha trobat de tot dins dels regals: diners amb connotacions de crítica al consumisme, creus amb un clar símbol religiós, fotos de polítics conservadors, plàstics que amaguen una denúncia ecològica... i propostes enigmàtiques com ara un nas de pallasso, un crani, un ganivet, un quadre kitsch i, fins i tot, una (irònica?) pilota de pilates. L'interessant, com reconeix ella, serà veure quina és la concepció del mal que es té aquí.

‘Underground
' Potser perquè va néixer l'any de la caiguda del mur de Berlín i de les manifestacions de Tiananmen, i influenciada pels moviments estudiantils i feministes, concep la seva obra en àmbits anònims i clandestins.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona