cultura

Andrés Lima ensenya la potència de la por

La invenció d'un enemic extern, d'una amenaça que trenqui la imatge de paradís en una comunitat, és un mecanisme eficaç dels que posseeixen el poder per mantenir-lo. Les bruixes de Salem serà l'espectacle d'inauguració del 40è Festival Grec divendres. Es podrà veure fins al 5 de juliol. Dirigit per Andrés Lima, amb un repartiment estel·lar, pretén demostrar com aquell text d'Arthur Miller que posava d'exemple les matances de Salem, el nou Jerusalem dels puritans anglesos que buscaven construir-se un paradís als Estats Units, és un fidel reflex de la jugada de McCarthy per fer una neteja entre els actors de Hollywood per eliminar els que fossin crítics amb la seva manera de governar el país. Avui, aquell puritanisme incendiari segueix ben actiu, comentava fa uns dies el director. El que passa és que “està dissolt en un capitalisme seductor”.

El repte d'aquesta posada en escena és el joc perquè l'espectador s'identifiqui amb els personatges de fa 400 anys. Aquests sortiran del públic i, sovint, donaran l'esquena com veient en primer pla el mateix quadre de manipulació. Els actors es distancien del personatge i mantenen el conflicte. La clau d'aquesta por és que una comunitat pot ser capaç de fer grans coses i, alhora, “pot ser una massa terrible que escolta la veu d'un boig, des de Hitler a Stalin.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia