cultura

Magrinyà apel·la als fets i emocions més reusencs

La pregonera de la festa de Sant Pere de Reus repassa històries i records de la ciutat reivindicant el seu caràcter singular

El Tro de Festa d'enguany es lliura al músic Albert Galcerà

La festa major de Sant Pere de Reus va arribar ahir. I ho va fer amb l'emotiu pregó de l'escriptora Marta Magrinyà i la primera Tronada. La pregonera va fer un ampli repàs del món de Reus, sense escatimar en detalls, indrets o personatges. “No és que somiés des de petita arribar a ser pregonera ni encendre la Tronada exactament, però sí que somiava arribar a ser, algun dia, una persona considerada digna de fer-ho”, va expressar l'autora en l'inici del discurs, en un saló de plens ple de gom a gom.

Reusenca de cap a peus, Marta Magrinyà va voler donar les gràcies a les persones que la van ensenyar a “estimar i admirar aquesta ciutat”. L'escriptora va fer referència a diversos punts emblemàtics de Reus, des del campanar de Sant Pere, que “s'alça imponent com un dels més alts del país i es veu a quilòmetres de distància”, fins a les figures festives de la festa major, “tan ben proporcionades i elegants”, passant pel tomb de ravals i la “dèria de passejar a tota hora en un municipi que sempre ha estat ple d'activitat i talent”.

L'escriptora reusenca va fer un símil entre el teatre i els elements festius de la ciutat, perquè “contenen alguna cosa essencial que apel·la als instints més bàsics de pertinença i provoca sentiments associats a la felicitat”. “Els colors ens inunden els ulls, els balls i la música ens ericen la pell, el soroll i la llum de la pirotècnica ens remouen per dins d'una forma atàvica i intensa, i, per moments, regna l'anarquia”, va expressar.

Gairebé a la meitat del pregó, va voler deixar enrere la paraula quasi per parlar de realitat, i de “reusencs que han brillat amb llum paradigmàtica” a la ciutat, com ara Joan Prim i Prats, Antoni Gaudí, Marià Fortuny i Josep Tapiró, que “només són la mostra més insigne, perquè podria recitar dotzenes i dotzenes d'antecessors i predecessors”.

Magrinyà també va remarcar l'àmbit comercial, fent un repàs des del segle XVIII fins a l'actualitat. Finalment, Magrinyà va centrar el seu discurs en l'any 1958, “la data exacta on se situa la meva última novel·la”. En aquest sentit, i aprofitant el títol de la seva darrera novel·la, Magrinyà va assegurar que “els reusencs han fet un pacte amb el vent”, un element que –va afirmar– és “canviant i immutable” com el caràcter genial i emprenedor dels nascuts a la ciutat.

L'acte protocol·lari d'ahir al saló de plens es va tancar amb el lliurament del Tro de Festa al músic Albert Galcerà.

LA XIFRA

4
van ser els fills il·lustres
de la ciutat de Reus que la pregonera va citar en el seu emotiu discurs.

LA FRASE

Somiava arribar a ser, algun dia, una persona considerada digna de fer el pregó
Marta Magrinyà
pregonera de la festa major

LA DATA

28.06.16
se celebren les completes,
un dels actes tradicionals més importants de la festa major de Sant Pere de Reus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia