cultura

Petits arqueòlegs al castell Formós de Balaguer en el Cota Zero

Comença una nova edició del taller, que aplega una vintena de participants, als quals s'ensenya la riquesa històrica del pla d'Almatà

Ahir va començar a Balaguer el taller d'arqueologia Cota Zero. Promogut pel Museu de la Noguera, aquest taller té l'objectiu d'acostar el món de la història local, per mitjà de l'arqueologia, als més joves, als quals s'ensenya la riquesa històrica del pla d'Almatà mitjançant l'estudi pràctic dels jaciments del castell Formós, seu d'aquesta activitat per cinquè any consecutiu.

La neteja, el marcatge i la documentació dels materials són algunes de les activitats que es duen a terme durant les dues setmanes d'aquesta activitat. Dues setmanes que, per a molts dels participants, no són suficients, ja que molts d'ells repeteixen any rere any.

L'Eva Solanes, arqueòloga del Museu de la Noguera, es mostra molt satisfeta amb la rebuda del públic, i és que, en les darreres edicions, s'han cobert les vint-i-cinc places que s'ofereixen.

Actualment s'excaven els nivells del segle XIV que corresponen a les reformes que van fer el comte Pere III i la comtessa Margarida de Montferrat. No es tracta, doncs, d'un simple taller de lleure, sinó que és també una activitat de recerca històrica, cabdal per a Balaguer, una ciutat mil·lenària on han quedat reflectits tots els grans esdeveniments històrics: l'arribada dels musulmans, la conquesta feudal per part dels cristians i la guerra dels Segadors, la guerra de Successió, les guerres carlines i la Guerra Civil.

Madina Balagí

En aquest cas, el taller se centra en la història més llunyana de la ciutat, tot posant la lupa en l'època cristiana, però sense oblidar que aquestes excavacions se situen a la zona on, segles abans, s'hi van establir els musulmans per primer cop. Aquest contrast cultural, apreciable adés i ara, és la gran riquesa de la ciutat de Balaguer, Madina Balagí, que es dóna a conèixer als més joves de la manera més natural, amb contacte amb la terra.

I és tot un èxit: els joves excaven amb ganes, traginen amunt i avall, busquen i busquen sense parar qualsevol cosa, qualsevol indici, pregunten encuriosits, amb ganes de saber, i escolten atentament el que un dia va passar sobre el terra que ells trepitgen. Aprenen, però, sobretot, es diverteixen.

Cultura, lleure i joventut poden convergir

Aquest taller ens demostra que el binomi cultura-lleure també pot anar junt quan els joves són part de l'equació. I és que en aquest taller es treballa tant la part cultural i d'aprenentatge històric com també el lleure. Els joves comencen la jornada amb els treballs d'excavació al jaciment arqueològic i, després, al migdia, a les hores de més calor, acaben l'activitat a la piscina municipal de la capital de la Noguera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia