cultura

Sis films, un esperit

L'Escac estrena fórmula per facilitar l'accés dels seus alumnes a la indústria amb el desenvolupament simultani de sis pel·lícules que arribaran al mercat

“Buscant, formant i promocionant talent” és el lema de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac), i tots tres objectius conflueixen en el seu nou projecte, Un màster, sis pel·lícules. Sergi Casamitjana, director de l'escola, explica que es tracta d'“una proposta formativa i industrial alhora”. “Per a l'Escac no té cap sentit formar si no és per accedir a la indústria, i mirem la manera de tirar endavant en aquest entorn tan complex.” I no hi ha millor manera de preparar els alumnes que submergir-los a la realitat: “La idea era fer un projecte molt semblant als projectes reals, en què s'hagin de buscar subvencions, coproducció, vendes internacionals...”

“Conceptualment és complicat”, reconeix Sergi Casamitjana. “Agafem 36 alumnes o estudiants que han acabat fa poc, entre els quals hi ha directors, productors, guionistes, directors de fotografia... L'objectiu és formar. Si les pel·lícules no estan bé, si el mercat no les necessita, les apartem, van a les escombraries. Al cinema espanyol li aniria bé aquesta filosofia.” El màster és gratuït. L'Escac va posar a disposició dels projectes 360.000 euros, d'entrada, uns 40.000 per pel·lícula. “El projecte que s'ha fet més gran té 1,5 milions de pressupost”, explica Casamitjana. Quatre ja estan rodades, i dues encara estan per rodar, pendents de l'entrada de més socis, i amb una estructura financera més àmplia i complexa. En principi pensaven que potser s'estrenarien dues o tres pel·lícules, però “sorprenentment s'han acabat totes sis; no forçosament totes aniran al mercat convencional, però dues o tres pel·lícules sí que podrien estrenar-s'hi.” Si es compta el DVD, les plataformes de vídeo a demanda i altres finestres, “és probable que totes acabin al mercat”.

Els sis projectes són molt diferents: hi ha dues comèdies, dos films de terror i dos drames. Marta Díaz dirigeix Mi querida cofradía, “una comèdia sobre una dona que vol ser presidenta d'una germandat de Setmana Santa”. Inclou la participació de TVE i Concha Velasco entre els protagonistes. The girl from the song és “una història d'amor rodada en anglès”, segons la seva productora, Marta Rodríguez. Relata la història d'un jove músic londinenc que viatja al desert de Nevada a la recerca d'una noia. Blue Rai és, segons el seu director, Pedro B. Abreu, “una comèdia romàntica”, amb una notícia que paralitza el país i encén les xarxes socials al centre de la trama. Denise Castro dirigeix Salvación, un projecte “molt personal”: “De petita jo volia ser vampir per ser immortal.” Para no desaparecer és, segons el seu productor, Andrés Mellinas, “un retrat generacional i una reflexió de per què fem cinema”. Ignacio Tatay dirigeix La otra casa, una mostra de “cinema psicològic”, sobre una parella que “troba una nena i l'acull, però a mesura que sap qui és i d'on ve, la situació es torna perillosa”El projecte Un màster, sis pel·lícules va arrencar el 2014 i l'Escac calcula que estarà enllestit a finals del 2017. La idea és iniciar sis pel·lícules més a principis del 2018..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia