cultura

James Ross

Director de l'OSV

“Volem comunicar el goig de la música al públic”

Va conèixer l'Orquestra Simfònica del Vallès “de casualitat”, quan la temporada 2002/03 el van convidar a dirigir un programa de Brahms. Des d'aleshores, Jame Ross (Boston, 1959), un músic de renom internacional, format amb Kurt Masur, Otto-Werner Mueller, Seiji Ozawa i Leonard Bernstein, s'ha posat al capdavant de l'orquestra sabadellenca en diverses ocasions. “Ja em sento com de la família”, somriu. Ross substitueix Rubén Gimeno com a director titular de l'OSV, i començarà l'1 de setembre del 2017 per un període de tres anys. La temporada vinent dirigirà tres concerts com a director convidat, dos al Palau i un a Sabadell.

Com veu l'Orquestra?
Són grans músics i tenen molt d'entusiasme, la qual cosa els distingeix d'altres orquestres professionals. Es volen obrir a la música, aprendre, brillar i comunicar, tot de coses que no abunden en el nostre món professional, en què sovint només es vol arribar a un estàndard, que pot sonar fred.
Cap a on li agradaria dur l'Orquestra?
Sóc molt amic de Rubén Gimeno, a qui he fet com de mentor, i vull donar continuïtat a la línia orgànica que ell va imprimir. Vaig acceptar el lloc perquè és una orquestra amb la qual volem comunicar el goig de la música al públic, i és pensant en aquest públic que es confegeixen els programes.
Està completa?
Després de la crisi es van reduir els músics i ara s'està pensant com ampliar-la de nou, tot i que mai ha estat completa del tot, sinó que funciona amb músics de reforç que tenen per tot Catalunya.
Quines són les condicions del contracte pel que fa a presència?
Dirigiré entre 10 i 12 programes l'any, però al principi estaré més setmanes, 16, per exercir un lideratge que no és purament musical, sinó per comunicar el nostre projecte. Continuaré vivint als Estats Units, on dirigeixo l'Orquestra a la Universitat de Maryland, la Jove Orquestra dels Estats Units i sóc director associat del programa de direcció d'orquestra a la Juilliard School de Nova York.
Quin paper tindrà en la programació artística?
La programació es decideix entre el director i el president de l'OSV, i també seguint els suggeriments del Palau fins a trobar un compromís acceptable per a totes les parts. Personalment, m'agrada acompanyar qualsevol instrument solista, la música contemporània, i intentaré organitzar concerts que mai s'han fet. M'agrada descobrir joies i incloure-les en un programa eclèctic, o bé oferir aproximacions noves i fresques a obres molt conegudes.
Com es pot situar l'OSV respecte a l'OBC?
Ells tenen un pressupost molt gran, el seu propi auditori, poden convidar directors d'arreu i també poden arriscar més. L'OSV és una orquestra privada i volem arribar bé al públic. Però no hem de competir, sinó treballar junts per apropar la música simfònica al gran públic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia