cultura

Cinema

Lo Cercacurts celebra deu anys amb rècord de films

El festival de Montornès de Segarra manté l'esperit de promoure produccions rurals, en llengua catalana i lleidatanes

Aquest cap de setmana i el vinent, s'hi exhibiran mig centenar de curts

Lo Cercacurts, el festival de curtmetratges de Montornès de Segarra, arriba a la maduresa aconseguint un rècord de films rebuts, 655, contra els 437 de l'any passat. Els orígens van ser modestos: un grup de joves vinculats o residents a Montornès van proposar en una reunió de veïns fer un festival de curtmetratges. I la idea va agradar. “El 2007 a Lleida no hi havia res de semblant i aquell primer any vam rebre 35 curts”, explica Robert Garcia, el director.

Una dècada després, l'organització del festival es manté dempeus amb dignitat, però continuant “picant pedra”, amb quatre impulsors “completament voluntaris” que hi dediquen hores i entusiasme. El festival també tira endavant amb 8.000 euros d'ajuts, provinents de la Diputació de Lleida i l'Institut Català de les Empreses Culturals. “Ens caldrien més diners, però vam començar amb 1.500 euros...”

La proposta artística manté també l'ànima original. “Els eixos són la promoció dels curtmetratges fets a Lleida i els produïts en llengua catalana. I naturalment, els curts rodats en l'entorn rural”. La ruralitat i el paisatge, bé en la temàtica o en l'escenografia,s'emporta el premi més valorat de Lo Cercacurts. El jurat, enguany presidit per la cineasta Judith Colell, també decidirà els premis de temàtica lliure, llengua catalana, produccions lleidatanes, millor documental rural i gènere fantàstic –en col·laboració amb el Galàcticat targarí–. A més, el premi del públic. Els guardons són senzills: productes de la terra i estades a cases rurals. Però el plaer de poder veure mig centenar de curts de qualitat en entorns rurals manté Lo Cercacurts com una aposta atractiva i diferent.

LA XIFRA

35
films
va rebre el primer Lo Cercacurts. Aquesta edició, n'ha rebut 655. Bon creixement respecte als 437 del 2015.

LA FRASE

Em dol el cor dir-ho, però al llarg dels anys hem rebut pocs curts fets a Lleida. No s'entén gaire
Robert Garcia
DIRECTOR DE LO CERCACURTS

‘Segarrejant', plató comarcal

La inauguració de Lo Cercacurts es va fer anit a Cervera, amb la projecció dels curts finalistes, una festa pel desè aniversari i la presentació del vídeo Segarrejant. Aquesta filmació impulsada pel Consell Comarcal de la Segarra mostra imatges de quinze pobles segarrencs, amb la intenció d'esdevenir una eina promocional per atraure filmacions a la comarca. “És un territori molt ric en possibilitats com a escenari, força desconegut, tot i que s'han filmat ja alguns curts”, afirma Garcia.

Plató per a forans o per a produccions lleidatanes, que van escadusseres: “Em dol el cor dir-ho, però al llarg dels anys n'hem rebut poques. No s'entén gaire, havent-hi a Lleida una facultat de comunicació... Enguany, n'exhibim tres.”

El festival exhibirà avui una hora i mitja de curts a l'església de Montlleó i demà al castell de Concabella. Allà també tindrà lloc una taula rodona presidida per Judith Colell anomenada La Segarra en curt. El cap de setmana vinent, Lo Cercacurts continua a les antigues escoles de Montornès de Segarra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt