cultura

Antologia del Pairolí articulista

El Punt Avui publica ‘L'Escaire rodó', una selecció de 252 articles en el 5è aniversari de la mort de l'escriptor

Segons Manuel Cuyàs, “en els textos de Pairolí hi ha molt Pla i molt Fuster”

“Aquest llibre conté una meravella del periodisme d'opinió a cada pàgina i una obra mestra al capítol final.” Amb aquesta asseveració comença el periodista Manuel Cuyàs el pròleg del llibre L'Escaire rodó, que El Punt Avui publicarà el cap de setmana vinent. L'Escaire rodó és una compilació de 252 articles dels prop de 3.300 que va publicar Miquel Pairolí Sarrà (Quart, 1955-2011) a les planes del diari des del 2 de gener del 2000, quan, amb l'article Bon any, inaugurava la sèrie diària, que es va perllongar fins al 29 de maig del 2011, quan es va acomiadar amb el magistral Teló, un article que hauria de ser de lectura obligatòria a les facultats de periodisme i en tots els cursos d'aprenents d'escriptors.

Els periodistes Pau Lanao i Miquel Torns s'han tornat a llegir tots els articles publicats i n'han fet una selecció, agrupats en cinc grans temàtiques: política catalana, economia, política internacional, cultura i personatges. En la tria també hi ha intervingut la Fina Pairolí, la germana i hereva d'en Miquel, aportant les llistes que ell mateix ja havia elaborat en vida, previsor com era, tot pensant en una futura publicació dels seus articles.

Manuel Cuyàs, que va substituir Pairolí en la columna diària, considera que “en els textos de Pairolí hi ha molt Pla i molt Fuster: dos grans escèptics, dos grans observadors, i dos grans mestres a l'hora de donar volada i transcendència a una reflexió o a una petita cosa vista.” Hi podem afegir que Miquel Pairolí, a més de ser un escriptor notable i amb molt talent, ha estat un dels periodistes i articulistes més clarividents del país. Durant anys va aportar rigorositat, reflexió i memòria a cadascuna de les seves peces d'opinió, autèntiques obres literàries individuals que ara en el seu conjunt mostren tot el seu sentit crític i la plena vigència d'una antologia imprescindible del periodisme català.

Els actes per rememorar el cinquè aniversari de la seva mort van començar l'abril passat, amb l'edició dels seus tres dietaris (Paisatge amb flames, L'enigma, Octubre) reunits en un sol volun, La vida a la menuda, que han publicat Curbet Edicions i Biblioteca Fundació Valvi. L'Escaire rodó, un oxímoron que ben segur li hauria agradat, és només un tast de la seva producció com a articulista a El Punt. Pairolí va començar de ben jove a escriure a Presència i a l'Avui, i des del 1979 va col·laborar amb El Punt. De fet, un dels seus primers llibres és el de la recopilació dels seus inicials articles al diari L'enrenou dels anys 80 (1987). També va treballar com a periodista cultural des del 1987 fins al 1990, quan va començar una curta experiència en mitjans de Barcelona, abans de decidir tornar al seu poble, Quart, per escriure una ingent obra que inclou novel·les (El camp de l'ombra, El convit, El manuscrit de Virgili i Cera), teatre, assaig, guions, biografia, periodisme i traducció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.