cultura

CULTURA

El reflex de Vivian Maier

La Fundació Foto Colectania de Barcelona presenta una exposició d'una mainadera que feia fotografies de gran qualitat per pura afició i que mai va exposar en vida

La mostra de Maier és la més visitada en tota la història de la Fundació Foto Colectania

Aquesta és una història extraordinària d'una creadora extraordinària, que mai va poder ni imaginar-se quan vivia, que es formarien cues per veure una exposició de fotos seves. Vivian Maier (1926-2009), la mainadera nord-americana que feia fotografies com a aficionada a les seves hores lliures o quan sortia a passejar amb la canalla que cuidava, és avui en dia tot un fenomen viral a la xarxes que es materialitza amb l'èxit que tenen les seves exposicions. Un típic cas de boníssim artista que triomfa després de mort amb una vida impregnada de misteri.

Vivian Maier, pel que fa a la seva qualitat fotogràfica, a més, no és cap bluf. Només cal anar a la Fundació Foto Colectania de Barcelona per admirar la vuitantena de magnífiques fotografies d'ella que s'hi exposen. Al nivell dels millors fotògrafs urbans de la seva època: Robert Frank, William Klein, Garry Winogrand... Tot homes, que van tenir una carrera fotogràfica internacional i reconeguda. Maier, en canvi, va ser mainadera tota la seva vida, cuidant nens de famílies bones de Chicago i Nova York. Però quan sortia al carrer, tenia l'obsessió de fotografiar-ho tot, però no de qualsevol manera, sinó amb un ull modern i elegant. I ho va fer dels anys 50 als 80.

Maier també es reconeixia a si mateixa interiorment com a fotògrafa. La prova d'aquesta autoconsciència són els nombrosos autoretrats de l'autora, reflectits en jocs de miralls, aparadors, retrovisors... En una de les imatges, Maier demana l'ajut d'un operari que troba pel carrer que transporta el mirall per fer-se la foto. Cap dels autoretrats és gratuït, res a veure amb els milions de selfies sense substància que envaeixen els nostres mòbils i ordinadors. Maier sembla buscar la seva pròpia ànima.

De fet, és la humanitat sencera la que sembla interessar a la fotògrafa amateur. Per això, les ciutats populoses són el seu escenari. Fotografia nens, un subjecte fàcil sent mainadera, però també adults de tota mena. Dispara la càmera quan veu el sofisticat recollit de cabell d'una noia elegant per una avinguda, però també quan es troba amb la gent de les classes més desfavorides, amb la qual se solidaritza. Al cap i a la fi ,ella és un més d'ells.

L'altra prova que Maier tenia consciència de fotògrafa és que ho va guardar tot. Quan la seva obra va ser descoberta per John Maloof (que va adquirir el seu arxiu el 2007 en una subhasta de barri a Chicago), hi havia 120.000 negatius, molts dels quals mai revelats. “Aquesta seria una exposició inèdita per a ella ”, diu Pepe Font de Mora, director de la Fundació Foto Colectania. Font de Mora també corrobora que l'exposició de Maier és la més visitada de la sala des de la seva inauguració, el 2002, amb uns 7.000 visitants des del 6 de juny.

Vivian Maier. In her own hands.

fundació foto colectania. julián romea, 6. Barcelona. fins al 10/9 (A L'agost, obert)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona