cultura

Arbonès i les xafarderies de la Costa Brava

L'escriptor palafrugellenc publica el llibre de divulgació ‘1001 curiositats de la Costa Brava', editat per L'Arca

“Disposeu-vos, doncs, a salpar ara mateix per aquest litoral espasmòdic, cantellut i calidoscòpic en companyia del capità Jordi Arbonès. Mentre us recolzeu a la barana de coberta, aquest llop de mar bregadíssim us explicarà, amb veu melosa i pigallada d'aiguardent, les mil i una xafarderies sobre la Costa Brava”, escriu Sebastià Roig en el pròleg del llibre 1001 curiositats de la Costa Brava (L'Arca-Redbook), de l'escriptor Jordi Arbonès, Nif (Calella de Palafrugell, 1956).

Per atzars editorials, aquest és el tercer llibre d'Arbonès en menys d'un any, després del recull d'articles Temps interessants (El Llop Ferotge) i la novel·la Boira negra a Barcelona (Pagès Ed.), cosignada amb Felip Solé. Com aquesta última, 1001 curiositats de la Costa Brava és un llibre d'encàrrec, que forma part de la mateixa col·lecció que 1001 curiositats de Girona i el Gironès, de Mar Bosch Oliveras, publicat ara fa un any. La sèrie del segell L'Arca de Redbook s'amplia amb altres títols sobre el Maresme, Vic i Osona, i els pobles de Catalunya.

Aquest llibre, tan divulgatiu com entretingut, de 287 pàgines està estructurat en sis grans apartats: Costa Brava: muntanya i mar i el cel a casa; La gent: amics, coneguts i saludats; Històries de la història de la Costa Brava; Llocs emblemàtics, cultura i llegendes; Festes i gastronomia, i Costa Brava, terra de mar. Sense cap afany d'exhaustivitat, però amb tot el rigor d'un estudiós que ha consultat una àmplia bibliografia –i publicacions periòdiques com ara Gavarres, Alberes, Revista del Baix Empordà i Revista de Girona–, Arbonès dóna resposta a tota una sèrie de preguntes, començant per la més bàsica: què és la Costa Brava?

Destaquen especialment els personatges del segon apartat, des de l'escultor Frederic Marés, la pintora Àngels Santos Torroella i els inevitables Salvador Dalí i Josep Pla, fins a Rosa Regàs, Pere Portabella i Elsa Peretti, passant per il·lustres passavolants internacionals com ara Truman Capote, Joseph L. Mankiewicz i Artie Shaw. Arbonès sent predilecció per Robert Ruark (1915-1965), escriptor i columnista nord-americà que es va establir a Sant Antoni de Calonge el 1953 i està enterrat a Palamós. Aventurer i excessiu com Hemingway, Ruark és recordat com l'amic que va atreure Capote a Palamós, on va treballar en A sang freda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

El muralista Mohamed L’Ghacham integra el cartell de Les Santes 2024 al seu barri

mataró
CIRC

Nou de cada deu espectacles de sala han exhaurit localitats al Trapezi

BARCELONA
TEATRE

El TNC produeix la darrera farsa dels VVAA: una festa amb Britney Spears “de tòtem”

BARCELONA
ART

El museu Morera de Lleida rep 13.500 visitants durant el mes de portes obertes

LLEIDA
Cultura

Mor l’actriu especialista en escenes aquàtiques Susan Backlinie

festival

Barcelona Poesia, amb tot de gestos quotidians

Barcelona
societat

Blanes acull la primera ‘Zombie Walk’ pel Festival Internacional de Cinema

blanes
SALT

Arriba la segona edició del Festival L'Inevitable

SALT
cultura

Comencen les obres d’ampliació del Teatre Auditori Felip Pedrell

TORTOSA