cultura

Camps de treball

Feina d'estiu i voluntària

L'EMD del Talladell acorda amb els propietaris d'una casa del segle XVIII utilitzar temporalment els patis a canvi de condicionar-los

L'antiga casa cal Gasol o cal Prenyanosa, noms amb els quals es coneix un edifici senyorial del segle XVIII situat a l'entitat municipal descentralitzada del Talladell, a l'Urgell, està experimentant una transformació aquests dies. Un grup de joves està adequant els patis interiors per fer-los visitables.

Hi participen cinc nois i noies de la població i els 25 joves vinguts d'arreu de la península que formen part del camp de treball de la direcció general de Joventut que aquest estiu es desenvolupa al jaciment arqueològic del Pla de les Tenalles. Els nois i noies que fan estada al Talladell aprofiten algunes estones per rehabilitar els jardins.

Les persones grans del poble encara la recorden quan tenia vida i donava feina a minyones i jornalers que treballaven les terres de la família Prenyanosa. Per als joves del camp de treball ha estat un complement ideal del treball arqueològic de les Tenalles i una sorpresa descobrir l'arquitectura d'una casa tan antiga. La Sílvia de Valladolid i l'Andrea de les Canàries valoren molt positivament l'experiència i afirmen que, tot i tractar-se d'un camp de treball, la feina no se'ls fa dura i gaudeixen veient els resultats.

El Joel és un jove del Talladell que valora molt poder treballar en la recuperació d'un espai del poble. “Tant de bo es poguessin recuperar més edificis d'aquesta manera”, afirma. Gràcies a un acord entre els propietaris i l'Ajuntament s'ha signat una cessió de tres mesos, temps durant el qual, a canvi de la neteja i condicionament de l'espai, es podran fer activitats populars i culturals al recinte. Els treballs han consistit a retirar tota la vegetació que obstaculitzava el pas, arreglar els parterres, crear zones enjardinades o rejuntar algunes de les lloses de pedra de les terrasses, lloc on es faran alguns dels actes previstos. La inauguració serà el 30 de juliol amb una botifarrada popular de temàtica hawaiana que han organitzat. Més endavant s'hi han programat altres activitats culturals.

Cal Gasol ha estat tancat durant dècades i molts veïns del nucli desconeixien que a l'interior hi havia aquests jardins. “Volem propiciar la divulgació d'un espai que amaga molta història i una singular bellesa arquitectònica”, assenyala Francesc Rodríguez Bernal, president de l'EMD del Talladell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia