cultura

Polèmica lingüística

La CUP busca un candidat de consens que aparti el PSC del CNL de Lleida

La formació veta la regidora Montse Parra com a presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística

Veuen l'acord amb C's com un atac al català

La CUP veu “absurd i surrealista” que una entitat que té la missió de promoure i dirigir la normalització lingüística al territori lleidatà estigui presidida per la representant d'un equip de govern que, “a canvi que Ciutadans mantingui Àngel Ros a la poltrona, promou sense cap vergonya la desnormalització del català a la ciutat”.

És per aquesta raó que la formació política promou la cerca d'un candidat de consens que presideixi el Centre per a la Normalització Lingüística (CNL) a Lleida i aparti el PSC de la direcció d'aquest organisme, segons va explicar ahir Joel Jové, membre de la direcció de la CUP i diputat provincial. Els socialistes han tornat a proposar la tinenta d'alcalde i regidora de Cultura de la Paeria, Montse Parra, com a candidata a continuar presidint el Consorci.

Per això la CUP manté contactes amb diverses institucions de Ponent que formen part del Consorci per arribar a aquest acord. Cal recordar que la Generalitat, la Diputació de Lleida, els consells comarcals, ajuntaments, Òmnium Cultural o l'Ateneu Popular de Ponent tenen veu i vot en l'assemblea que ha de decidir la presidència de l'entitat.

Joel Jové va anar més enllà i va assenyalar que, a més de les institucions, cal anar directament als partits sobiranistes per pactar aquests càrrecs del Consorci per a la Normalització Lingüística de Lleida.

Fa dos mesos hi va haver una assemblea del CNL de Lleida i en aquesta diverses veus discrepants, procedents sobretot de representants de consells comarcals, es van oposar a la renovació automàtica de la presidència. Encara ara la qüestió continua bloquejada.

Històricament, el regidor de Cultura de la Paeria era la persona triada per assentiment, però el pacte del PSC amb C's ha trencat aquest consens i ara rebutgen els socialistes pel fet de voler retocar el reglament d'usos lingüístics del català a la Paeria, per accions a favor del bilingüisme o pels dubtes sobre l'ús preferent del català.

També hi ha crítiques per les escasses reunions de direcció que es fan al CNL, ja que feia dos anys que no se'n convocava cap, ni per revisar els comptes, segons diverses fonts consultades.

La direcció del centre també està pendent

A més de renovar la presidència, el Consorci per a la Normalització Lingüística també ha de ratificar o substituir l'actual directora del centre, que és Paquita Sanvicén, també del PSC. La direcció del CNL no va voler ahir atendre els representants de la CUP que van voler lliurar un escrit en què anuncien aquest rebuig a la candidatura de Parra. La direcció els va remetre a la central de l'organisme a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia