cultura

Música

L'Auditori de Girona programa 24 concerts d'estils diversos

El trompetista Tom Harrell inaugurarà la programació i el Festival de Jazz

Hi actuaran Carlos Núñez, Toti Soler, Maika Makovski i Miguel Poveda

Barbara Hendricks i Nathalie Stutzmann, veus destacades

L'Auditori de Girona continuarà a la tardor la celebració del seu desè aniversari amb una programació molt variada formada per 24 concerts de música clàssica i moderna. Una programació “eclèctica” en què destaquen “l'excel·lència artística, les propostes exclusives i la recerca de nous públics”, segons va destacar ahir el programador de música moderna, Natxo Morera. El trompetista i compositor nord-americà Tom Harrell serà l'encarregat d'obrir la programació de tardor i inaugurar alhora el 16è Festival de Jazz de Girona, el 18 de setembre. També formarà part del Festival de Jazz el concert del gran baixista Carles Benavent, amb Roger Mas al piano i Roger Blàvia a la percussió. Justament, Morera va destacar també la “feina transversal” amb altres festivals i programadors, com ara el Festival de Guitarra de Girona –amb un nou cicle que obrirà Toti Soler en format de trio–, The Project –el ja anunciat concert d'Estopa a Fontajau– i la promotora gironina White & Bright, que organitza els concerts de Manuel Carrasco, que continua amb un gran èxit la gira de Bailar el viento, i del cantaor Miguel Poveda, que presentarà un concert únic amb Amargós i Chicuelo, el 7 de gener, dins del cicle Nadal a l'Auditori. W&B també portarà David Bustamante a l'Auditori el 18 de febrer.

L'Auditori coprodueix amb Temporada Alta el concert de Rufus Wainwright –el festival hi porta, a més a més, Manel, Jorge Drexler, Ara Malikian, Rosario i Motis & Chamorro–, i rebrà també les visites de Maika Makovski amb el Quartet Brossa, i del gaiter gallec Carlos Núñez, que hi presentarà el seu nou treball, amb Jon Pilatzke (The Chieftains).

Torna Canimas

Una de les sorpreses de la programació és la presentació del nou disc del cantautor gironí Eduard Canimas, Un pam de net, dins del cicle Càpsula, sis anys després de la publicació de Sagrat cor. A més, l'Auditori s'afegirà a les celebracions del 50è aniversari de la Cantada d'Havaneres de Calella amb un concert de Peix Fregit, Terra Endins, Els Cremats i Neus Mar, i al Nadal tornarà a rebre els ja fidels Los Chicos del Coro, o sigui, Les Petits Chanteurs de Saint-Marc de Lió.

En l'apartat clàssic, coordinat per Víctor García de Gomar, destaquen les grans veus de la soprano nord-americana Barbara Hendricks, amb un repertori de blues, gospel i espirituals negres, i la contralt i notable liederista Nathalie Stutzmann, que interpretarà un Winterreise de Schubert, amb Inger Södergren al piano.

Philippe Herreweghe i Collegium Vocale Gent, màxims exponents del moviment historicista, portaran una de les obres fonamentals del primer barroc, Les fonts d'Israel, de Johann Hermann Schein, a la catedral.

La Simfònica de Cobla i Corda de Girona, el projecte impulsat per la Fundació Metalquimia sota la direcció de Francesc Cassú, presentarà un nou treball en què adapta a aquest format únic clàssics de Lluís Llach, amb les veus de Beth, Elena Gadel, Manu Guix i Roger Padullés.

La Simfònica del Vallès afegirà al programa Immortals del cinema, a petició de l'Auditori, la suite de Joc de trons. Els pianistes gironins Carles Lama i Sofia Cabruja interpretaran les Goyescas de Granados en el centenari de la seva mort, i Música Antiga de Girona interpretarà obres de Jaume Balius, mestre de capella de la catedral de Girona (1781-1785). La música local també hi estarà representada per l'Orquestra de Girona, el Cor de Cambra de la Diputació, La Principal de la Bisbal, el Cor Maragall i el concert de Nadal del Cor Geriona.

L'Espai Marfà dóna suport a la creació dels grups

Redacció

L'Espai Marfà de Santa Eugènia ha organitzat per a la tardor 30 activitats, conjuntament amb la Casa de la Música del Gironès i la secció municipal de Joventut. La programació de l'Espai Marfà, dirigit per Aniol Casadevall, incideix en la formació i la divulgació musical, la gestió cultural i el suport a la creació i l'exhibició.

El setembre vinent es posarà en marxa el programa d'acompanyament artístic, que inclou un seguit d'accions perquè els grups accelerin el seu desenvolupament artístic i professional, al llarg de tot el curs, fins al maig. En la primera convocatòria es van presentar 15 propostes i van ser seleccionats 3 grups com a residents de l'Espai Marfà: Les Anxovetes, Bigblack Rhino i Clave de Sur.

A més, l'Espai Marfà també convoca ajudes per a l'enregistrament de maquetes, dirigides a grups que estiguin en una fase més primerenca. Els guanyadors de l'edició anterior van ser Komodor i The Wilder Company i a l'octubre s'obrirà una nova convocatòria.

El 24 de setembre, Raynald Colom farà una introducció a La big band del segle XXI per introduir samplers i loops en aquest format clàssic, amb la participació de la Black Music Big Band. Aleix Tobias portarà a terme el 5 d'octubre un taller de percussions i ritmes ibèrics, i la cantant Paula Grande oferirà un taller d'iniciació al processament creatiu de la veu amb pedals de loops, els dies 6 i 13 d'octubre. Tots tres tallers costen 5 euros. També hi haurà un taller gratuït de rap i rima amb Pau Llonch (At Versaris), el 24 de novembre i l'1 de desembre.

Les audicions comentades Sessions LP passaran als dissabtes al migdia: Edu Bonet parlarà amb el guitarrista i productor Lluís Costa del Ziggy Stardust de Bowie, el 8 d'octubre, i amb el periodista Xavier Castillón del London Calling de The Clash, el 12 de novembre.

L'Espai Marfà també celebrarà el dissabte 1 d'octubre la Diada de la Rumba a Girona, amb diferents tallers –ball, guitarra, palmes– i activitats per a tots els públics.

Mapa cultural

“Hem de començar a obrir la música al carrer i anar al carrer a buscar el públic que no ve a l'Auditori”, va dir ahir el regidor de Cultura, Carles Ribas, que ha encarregat l'elaboració d'un mapa cultural de la ciutat, amb uns primers resultats previstos per a final de novembre. Serà l'inici d'un procés participatiu per conèixer “quina potencialitat té la cultura a Girona” i portar-la a “públics latents” com ara els joves. El gruix dels consumidors culturals gironins tenen entre 45 i 65 anys i hi ha més dones (60%) que homes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia