cultura

Festa Major de Mataró

Vint-i-cinc Santes de drac a la ciutat

Va ser construït pel mestre solsoní Manuel Casserras i va fer la seva primera aparició en societat durant la diada de Sant Jordi de l'any 1991

A les Santes del 2007 va néixer el seu fill, el Dragalió

La festa major de Mataró d'enguany, les Santes, ja és història. Tot i que molts ja estan comptant els dies que falten per a l'edició del 2017, aquest any una de les figures habituals al seguici de la festa les ha viscut ben especialment. Es tracta del drac de Mataró. Aquest 2016 compleix 25 anys de vida i, per tant, 25 edicions de les Santes sortint al carrer i participant en les diverses cercaviles i actes en què forma part, tot i que el seu debut a la ciutat va ser per la diada de Sant Jordi del 1991. El drac va sorgir arran de les gestions que un grup de mataronins vinculats a les Santes van iniciar per fer realitat l'arribada d'una nova figura. El seu creador va ser el mestre solsoní d'imatgeria festiva Manuel Casserras, molt vinculat a la construcció d'altres figures pròpies de l'imaginari festiu de la capital del Maresme. Entre les seves obres destaquen la Toneta i en Maneló, l'àliga, la restauració d'en Robafaves i la geganta, mossèn Biscuter, o la restauració i també creació d'alguns dels nans de la ciutat. A més, l'aspecte del drac de Mataró està inspirat en el mateix animal que en Robafaves duu esculpit al casc.

En els seus orígens, el drac estava pensat per participar només en actes nocturns, però amb el pas dels anys s'ha anat adaptant a la festa i també se'l pot veure en cercaviles com ara la Passada, l'Anada a Ofici o en la visita que cada any fan les figures mataronines a la residència Sant Josep, entre molts d'altres. Una de les particularitats més evidents és el tipus de pirotècnia que utilitza: les patums, aquestes bengales pròpies de la festa que se celebra a Berga i que ja han esdevingut una marca d'identitat pròpia del drac de Mataró. Un altre dels trets característics de la figura no és altre que el seu caràcter, ja que des del primer dia sempre ha mantingut aquesta doble faceta de ferotge i amable. I és que el drac de Mataró ha mantingut sempre una pausa enèrgica que ha possibilitat que la gent s'hi apropi i que balli al seu costat, sempre al so del ritme de percussió dels seus inseparables tabalers.

Al llarg dels anys, i segons explica la història, el drac va començar a festejar amb diferents víbries per buscar descendència. Finalment, el Sant Jordi de l'any 2007 aparegué un ou que s'havia enviat al drac de Mataró. El dia de la crida de la festa major d'aquell mateix any en va néixer el Dragalió, el seu fill. Des de llavors, pare i fill han compartit la majoria de les cercaviles en les quals participen, sent el ball de dracs del dia 28 de juliol, amb convidats inclosos, l'acte propi per excel·lència de les dues bèsties alades i de foc.

Però no totes les aparicions del drac se centren a les Santes. La figura també és la protagonista de la Fogonada de la diada de Sant Jordi. Un acte especial en què s'adapta la llegenda protagonitzada pel cavaller, i en la qual el drac de Mataró hi esdevé un personatge sempre amable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia