cultura

Cultura popular

Uns gegants amb trenta espelmes

Pineda celebra l'aniversari de Guerau I i Ermessenda presentant una nova figura

Estrenaran una dansa i conviden dotze colles

Guerau I i Ermesenda, senyors de la baronia de Montpalau, celebren avui els 30 anys com a gegants de Pineda amb una trobada a la festa major. Sorgits de les mans del mestre Manel Casserras, de Solsona, van ser presentats en societat el 1986 gràcies a l'empenta i la perseverança ciutadanes. La festa, on estan convidades dotze colles i està previst que hi participin uns 400 geganters, inclou com a novetats destacades la incorporació d'una nova geganta i l'estrena d'un ball de benvinguda que faran les tres figures. El cap dels Geganters i Grallers de Pineda, Pep Basart, explica que l'entitat allargarà la celebració del trentè aniversari fins al 2017 amb un seguit d'actes, però que la cita d'avui és el tret de sortida. “Tenim com a convidats una colla de la Roca que acompanya els gegants amb flabiol i tamborí, els instruments tradicionals amb els quals s'acompanyava les figures”, avança, i hi afegeix: “També veurem Els Salanc'aires, un grup de la Catalunya del Nord que promou la música feta amb el sac de gemecs.” Pel que fa a la nova dansa, Basart recorda que els gegants de Pineda habitualment ballen la Gironella i que incorporen la nova composició en honor de la Dauna, que representa una dona d'aigua inspirada en les llegendes del Montnegre. “La figura és obra de la pinedenca Glòria Burjons i s'incorpora a la resta de personatges, que, a banda dels gegants històrics, inclouen també els gegantons Pinet i Raquel”, precisa.

Amb motiu de la celebració s'han encarregat unes litografies de l'artista Anna Ribot que recreen els gegants quan van ser presentats sota els arcs de l'ajuntament l'any 1986. Se n'ha fet una edició de 100 exemplars signats per l'autora, una part dels quals es posaran a la venda. Amb l'inici de curs, la colla, formada per una quarantena de persones, té previst intensificar la presència a les escoles perquè els més menuts aprofundeixin en el coneixement de les tradicions més arrelades al municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic