cultura

música

novetat discogràfica

David Poblete publica el seu tercer disc, ‘Suite del Sur'

El pianista xilè resident a Salt ha reunit per a la gravació el bateria Marc Miralta, el trompetista David Pastor i el contrabaixista Tom Warburton

Un dels temes està dedicat a Paco de Lucía

El pianista xilè David Poblete , que dirigeix l'acadèmia Espai Jazz a Salt, ha publicat el seu tercer disc, Suite del Sur ( Youkali Music ), que ha gravat amb la complicitat de tres gras músics de l'escena jazzística catalana, el bateria Marc Miralta, el trompetista David Pastor i el contrabaixista nord-americà Tom Warburton, que ja fa uns quants anys que està instal·lat a Barcelona. Amb ells Poblete va gravar en un dia i mig als estudis 44.1 d'Aiguaviva, després d'uns assajos “relativament curts”, els vuit temes d'aquest disc que s'obre amb Vals para Vicente, dedicat al compositor i pianista xilè Vicente Bianchi (Santiago, 1920), conegut per haver posat música als poemes de Neruda. “És un compositor sud-americà de tradició europea però que treballa a partir del folklore de la seva zona. Jo faig una mica el mateix, però en jazz”, afirma Poblete, que defensa una “fusió llatinoamericana” i, més concretament en el seu cas, “iberoamericana”, perquè ha assimilat també la influència del flamenc, a través de mestres com ara Chano Domínguez.

Després del vals d'obertura, arriben les quatre parts de la Suite del Sur, que sumen uns 22 minuts de música: Andes, Trópico, Pacífico i Iberoamérica són les quatre parades d'aquest viatge musical “de nord a sud d'Amèrica i cap a la península Ibèrica”, inspirat almenys conceptualment per la Panamericana Suite del cubà Paquito D'Rivera.

El disc continua amb No volverás, “un bolero força sentimental dedicat al meu germà Daniel, que va morir fa quatre anys”. Els homenatges musicals continuen amb Paco, una peça dedicada al gran guitarrista Paco de Lucía (1947-2014), a qui Poblete va arribar a través de Chick Corea. “És un tema força flamenc en què he intentat que el piano soni com una guitarra”. El disc es tanca amb Nostalgia in Plaza Veinat, que fa referència a la plaça del Veïnat de Salt (“on jo opero i tinc l'escola”) però també a Nostalgia In Times Square de Charles Mingus, i a més està dedicada a “un altre geni humil, com Paco de Lucía”, el pianista nord-americà Mulgrew Miller (1955-2013).

Per a aquest disc, que es va gravar i mesclar el juny del 2015 en règim d'autogestió absoluta, David Poblete va fer un gran treball de preproducció, creant arranjaments per a cada instrument en funció de quin músic el tocaria. “Ells tres també van fer aportacions molt valuoses en el moment de la gravació. En el disc hi ha improvisació, però a partir d'uns espais molt delimitats pel que fa als arranjaments”, afirma Poblete, que té previst presentar el disc en directe amb el mateix quartet, perquè “si canvies els ingredients, canvia tot”. El llibret del CD inclou un text del crític Vicente Ménsua i el pianista Joan Sadurní.

Suite del Sur és el tercer disc de Poblete després d'Acordes del Sur i Saltsazz, i en prepara un altre amb el trio que completen Manel Vega (contrabaix) i André Mallau (bateria), que actuarà el 20 d'octubre al Sunset.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona