cultura

Conangla i Soler fan créixer el cor de Manresa

Els creadors de l'anomenada ecologia emocional llegeixen el primer pregó a dues veus de la festa major

“L'ecologia emocional tracta de gestionar la nostra energia emocional de manera creativa i amorosa amb l'objectiu que serveixi per millorar com a persones, per augmentar la qualitat de les nostres relacions i per respectar i cuidar el nostre món.” Amb aquestes paraules defineixen l'ecologia emocional els dos creadors del concepte, els manresans Maria Mercè Conangla i Jaume Soler, que ahir van protagonitzar la lectura del primer pregó institucional de festa major a dues veus.

Tal com van dir, la modalitat de duet no és pas inhabitual en ells: “Compartim des de fa quaranta anys parella, família, dinou llibres escrits conjuntament i també el projecte social Fundació Àmbit Ecologia Emocional.”

Tots dos són psicòlegs experts en autoconeixement i en psicologia personal i això es va notar en un pregó sensible que va incloure vastes referències filosòfiques, històriques i també personals: van repassar la seva infantesa en una Manresa molt diferent que els va permetre recopilar experiències, coneixements i valors que avui encara perduren. Ho va relatar Soler, quan va recordar uns anys amb un altre ritme de vida: “Calia aplicar l'art de saber esperar i la paciència, dos valors que encara porto dins.”

Eines per millorar

La diversitat, la convivència, l'art d'escoltar i de debatre o les singularitats individuals –“on radica la riquesa del vincle i una font inesgotable de coneixements necessaris”– són altres valors que es van anar desgranant en una esplèndida classe magistral que va mostrar els espais i les eines per aprendre a millorar de manera individual i col·lectiva. Conceptes com amor, ètica i respecte a l'altre van esdevenir fils conductors del relat.

Ho va explicar Conangla: “En el nostre projecte de vida compartit hem triat la prevenció del patiment evitable mitjançant l'educació emocional i el creixement personal. I el primer pas és confiar en un mateix per poder confiar en l'altre i en les seves potencialitats de créixer com a persona. Això ho podem fer educant les competències emocionals i treballant per aplicar valors acció que facin d'aquest món un lloc on la pau i la convivència en la diversitat siguin possibles.”

Abans d'acabar, van fer un crit a la superació, a no arronsar-se per continuar formant gent que sigui capaç de fer un món millor. Va ser més de mitja hora de reflexió, però també d'optimisme, perquè com va dir Soler: “Ho podem aconseguir.”

En l'inici de l'acte, l'alcalde, Valentí Junyent, ja va avisar que “el nivell de la parella és molt alt”. I així va ser. Amb les seves paraules i la seva llum d'esperança, Conangla i Soler van fer créixer el cor de Manresa. La sala de plens, que es va omplir a vessar, els va dedicar uns aplaudiments llargs i sincers.

LA FRASE

En les singularitats individuals radica una font inesgotable de coneixements necessaris
Jaume Soler
Pregoner de la festa major de manresa 2016


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic