cultura

Cultura

Manresa rescata el seu passat prosoviètic

El magatzem del Museu Comarcal guardava una pancarta que el 1937 es va fer servir al Kursaal en un acte multitudinari

La ciutat va recollir 50.000 pessetes pel vaixell ‘Komsomol', enfonsat pel bàndol feixista

Manresa va recuperar ahir part del seu passat prosoviètic. L'Associació per al Museu Comarcal va presentar una històrica troballa –que s'ha localitzat als magatzems– que remet directament als temps de la Guerra Civil Espanyola. Es tracta d'una pancarta de gran format que el 1937 es va fer servir en un acte al Kursaal que, segons recull la premsa de l'època, va ser multitudinari. Els organitzadors –les “entitats antifeixistes de Manresa”– van mobilitzar la ciutat per aconseguir 50.000 pessetes “per demostrar l'agraïment del nostre poble a l'URSS i al proletariat que ens ajuda en aquesta sagnant contesa”. El text es pot llegir en un pamflet del Comitè Local Pro Komsomol, que es va constituir després que “els feixistes” enfonsessin el vaixell soviètic que portava aquest nom i que transportava proveïments i queviures per als milicians que eren al front. El relat el va desgranar ahir Joaquim Aloy, historiador i creador del web Memoria.cat, a qui l'Associació va encomanar la presentació després de localitzar una tela que representa la descoberta número 28 del museu, que des de fa anys treballa per recuperar la història local.

El míting –fet el 28 de febrer del 1937– va aplegar polítics rellevants –com Serra i Húnter o l'alcalde Francesc Marcet– i fins i tot Antonov Ovseenko, cònsol soviètic a Barcelona i persona molt propera a Companys. Manresa va recaptar més de 50.000 pessetes, però el Komsomol mai no va poder ser reconstruït. La tela, de 22 metres quadrats, està dibuixada amb pulcritud i pintada a quatre colors. Quedarà exposada uns dies, tot i que per assegurar-ne la conservació es tornarà a guardar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia