cultura

dansa

Festival

Rècord històric de públic a l'Ésdansa de les Preses

Per primera vegada en trenta-quatre anys de vida del festival se superen els 10.000 espectadors

Els organitzadors creuen que l'èxit d'assistència es deu a l'aposta per la innovació i la creació

La 34a edició del festival Ésdansa, que s'ha celebrat des del 22 d'agost a les Preses, va finalitzar ahir amb un rotund èxit i va arribar per primera vegada en la seva història als 10.000 espectadors. És una dada rellevant perquè, en la pràctica, avala l'aposta que s'ha fet per potenciar la creació i la innovació. La Nit Ésdansa ha estat també un èxit pel que fa a participació, amb 2.950 persones, un 13% més.

Una nova aposta

Precisament, el director, Jordi Fosas, exposava, en un comunicat de valoració fet públic ahir a la tarda, que un dels possibles motius d'aquest augment d'assistència es troba en “l'aposta que s'ha fet per potenciar la creació i la innovació dins la programació”, i hi afegia que “lluny d'esdevenir un risc, aquesta idea ha aconseguit apropar la dansa d'arrel a un públic nou i diferent, alhora que ha servit –continua Fosas– per evidenciar que la dansa tradicional no està renyida amb altres disciplines ni amb les expressions més d'avantguarda”. Segons Fosas, aquest fet també demostra la resposta positiva del sector professional, que “ha pogut veure que a partir de la dansa tradicional es poden crear projectes innovadors capaços de generar l'interès i l'acceptació d'un públic en teoria menys acostumat a altres disciplines i formats”.

La nit de dansa internacional d'arrel tradicional ha estat el plat fort dels espectacles nocturns. Amb totes les localitats exhaurides, igual que l'any passat, però amb “la satisfacció d'haver-ho fet abans d'obrir l'accés al recinte”, l'espectacle va oferir el millor de les companyies estrangeres i un homenatge a les corrandes a càrrec de l'Esbart Marboleny, amb motiu del 20è aniversari de la creació de la coreografia que aquest grup de ball va fer l'any 1996.

L'Ésdansa't, l'aposta per esdevenir un campus de formació, ha calat definitivament. Aquest any els inscrits –la xifra, a més, ha augmentat respecte a l'edició anterior– han participat en tots els tallers de la setmana, com si es tractés d'una jornada, i s'ha reforçat així la idea de fer gaudir de l'experiència com si es tractés d'un curs d'estiu.

El Petit Ésdansa't, per la seva banda, va aconseguir tancar la llista d'inscripcions una setmana abans de començar els tallers i els va acabar amb la millor de les satisfaccions, “veure com els nens i nenes s'ho passen bé ballant i aprenent”.

Tambors al volcà

Ésdansa va finalitzar ahir a la nit, amb els darrers espectacles, però a les set del matí va tenir lloc un acte singular, insòlit i emocionant: fer ressonar els tambors sagrats de Burundi, país d'Àfrica Oriental, dalt del volcà Racó, que amb un cràter de 140 metres de diàmetre es converteix en un mirador excepcional sobre la fageda d'en Jordà i la plana d'Olot. Aquest va ser un acte que volia servir per dignificar uns instruments que s'utilitzen en moments puntuals, com ara entronitzar un rei.

LA XIFRA

2.950
persones
van desfilar durant la Nit Ésdansa, xifra que representa 1.000 persones per dia i un 13% més de públic que l'any passat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Un renovat Aplec de la Salut reviu la llegenda de la pesta

SABADELL
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona