Música

Per als grups que volen volar més alt

Per cinquè any consecutiu les Cases de la Música han convocat conjuntament el seu programa de suport a la creació musical, “dirigit a formacions musicals novells i emergents de tot Catalunya”. Són un centenar d’ajuts “a cost zero” per portar a terme enregistraments en estudi, produir directes, gravar videoclips, actuar a l’escenari Cases de la Música del Mercat de Música Viva de Vic i al de la Fira Mediterrània de Manresa, etc. Cada any se selecciona també el Grup Cases de la Música, que rep el programa complet d’ajuts: Tribade, Relat i Anabel Lee han estat els seleccionats fins ara. Són uns ajuts necessaris, com ho demostren les xifres: mig miler de grups es van presentar a la darrera convocatòria. El termini per presentar-se a la del 2021 s’acaba aquest dilluns, 15 de febrer. El formulari d’inscripció es troba a casadelamusica.cat .

“Al 90% dels grups que es presenten a la convocatòria els faria falta una ajuda”, reconeix Jordi Planagumà, director de la Casa de la Música del Gironès. La pandèmia i la crisi del sector de la música en directe han provocat que “ara s’estiguin apuntant al programa fins i tot grups amb discos editats i que tenen un cert nom”. Justament, es tracta d’esbrinar quins grups necessiten més aquest suport: “Són aquelles formacions en què detectem un potencial, però també unes necessitats específiques per consolidar i difondre la seva proposta artística”. L’únic problema que hi veu Planagumà és que potser la indústria musical –bàsicament, mànagers i discogràfiques– no doni l’abast, en les condicions actuals, per assumir una oferta creixent de grups disposats a fer el salt a una certa professionalització. “Potser ens caldria també formar mànagers”, hi afegeix Planagumà. Malgrat la Covid-19, l’any passat es va poder treballar prou bé amb els diferents grups seleccionats. “Ni en les sessions de producció dels directes ni a les gravacions hem tingut ni un sol cas de contagi, perquè hem anat amb molta precaució. L’únic problema és que no hi ha hagut concerts per portar després tot això a la pràctica.”

Un bon exemple de com es poden aprofitar aquests ajuts és el grup gironí Kumbara, amb la seva personal fusió de ritmes caribenys, afrollatins i electrònica. Kumbara, que el 2020 va publicar el seu primer disc, Semilla (RGB Suports), ha combinat els ajuts de la Casa de la Música i el programa d’acompanyament artístic del centre de creació musical La Marfà per produir alguns videoclips –aquesta setmana s’ha estrenat el de La comare , realitzat pel col·lectiu sevillà La Cura– i millorar l’estètica del grup i l’escenografia dels seus concerts amb el director d’escena Abel Coll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Paula Valls, Pau Alabajos i Guillem Roma, actuaran A Peu de Gavarres

Girona
cinema

Push Lab vol convertir Girona en centre neuràlgic de l’audiovisual

Girona
CINEMA

El festival Fic-cat premiarà Antoni Verdaguer i Jaume Cabré

Roda de Berà
Cultura

Mor Manuel Belmonte, poeta i escriptor terrassenc

cultura

Acaba la restauració dels històrics quatre tinglados del moll Oriental del Port

BARCELONA
MÚSICA

Núria Feliu, homenatjada al Palau de la Música

BARCELONA
premi

Carles Durà guanya el premi Roc Boronat

Barcelona

Barcelona dignifica els seus tresors arqueològics romans

Barcelona
festival de jazz d’escaldes-Engordany

Toquinho, Motis i Eastwood a Andorra

barcelona