cultura

montblanc

La remodelació de Sant Francesc, a punt

El ple aprova per unanimitat el projecte per aixecar un claustre modern i convertir-lo, amb l'antiga església, en el Centre Cultural Anselm Turmeda

Conjunt monàstic regit per franciscans durant sis segles, fàbrica d'aiguardents i vins a partir del segle XIX i actual seu de l'oficina de turisme de Montblanc. L'antiga església de Sant Francesc (segles XIII i XIV) n'ha vist de tots colors, i ara es prepara per a una nova transformació. Finalment, el ple municipal ha aprovat el projecte constructiu del Centre Cultural Anselm Turmeda, que s'ubicarà en aquesta església. No ha estat fàcil: l'estiu passat, l'oposició va tombar-lo. Ara s'ha aprovat per unanimitat, un cop el Ministeri de Cultura ha acceptat finançar les tres quartes parts dels 1,2 milions de la remodelació de l'espai, amb fons provinents de l'1% cultural. L'Ajuntament hi aportarà un 5%. L'alcalde, Josep Andreu, ha assegurat: “Aconseguirem els 250.000 euros restants”, possiblement a través de capital públic i privat.

És el projecte estel·lar de la legislatura i la “peça clau per crear una indústria turística a Montblanc”. Alhora es rehabilita l'edifici, s'amplien les dependències de l'administració turística i es dota la vila del que serà el major espai per a convencions, concerts i tot tipus d'actes públics. “Ara només disposem d'una nau despullada, de múltiples usos. Però no hi ha ni lavabos ni magatzem ni vestidors... Hem de dotar Montblanc d'equipaments amplis que puguin allotjar actes culturals i deixar de banda la precarietat”.

Turmeda, el monjo

El projecte és obra de l'arquitecte reusenc Pau Carazo. Es restauraran i recuperaran les façanes que limiten amb les ales del claustre. Com antigament, l'espai que articularà el recinte és el claustre, del qual es conserva escassa estructura original. Segurament, el mateix Turmeda s'hi va passejar, durant els anys d'estada que hi va fer aquest monjo mallorquí (mitjan segle XIV). Aquests arcs medievals quedaran integrats en un claustre nou, d'estil modern, on es podran celebrar actes. L'antiga església serà el recinte més gran del conjunt, amb una capacitat de 300 a 400 persones. Hi haurà una altra sala per a un centenar de persones, i una tercera que servirà per a exposicions temporals. L'espai de serveis facilitarà l'organització d'activitats a forasters i montblanquins, i inclou un restaurant cafeteria i una cuina central. “Fins ara, cal llogar-lo tot per a cada activitat que es porta a terme, amb els costos que això implica”. En època de contenció, el govern municipal assegura que l'ampliació de les dependències turístiques no implicaran contractar més personal. El lloguer de les sales i l'estalvi logístic finançaran el centre sense càrregues extraordinàries al pressupost corrent.

Les obres del nou claustre començaran l'any vinent. Tot el conjunt s'ha d'acabar a finals del 2013. L'expedient per declarar el conjunt bé cultural d'interès nacional i la cessió d'ús de la Generalitat ja estan en marxa.

LA XIFRA

1,2
milions d'euros
és el cost del projecte, que ja té finançament del Ministeri de Cultura en un 75%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.