cultura

La contra

Tot recordant Àxel Oliveres

El Centre Cultural Unnim de Terrassa exposa des d'ahir la mostra ‘Constel·lació fractal', que s'endinsa en les creacions de l'artista matadeperenc en el cinquè aniversari de la seva mort

El Centre Cultural Unnim de Terrassa acull des d'ahir l'exposició Constel·lació fractal. Entorn de l'art d'Àxel Oliveres. La mostra homenatja la figura de l'artista matadeperenc i aprofundeix en la seva obra –a partir d'una setantena de peces– en el cinquè aniversari de la seva mort en un accident de moto a Ribera d'Urgellet. Oliveres era una persona plena d'inquietuds, i que va saber aglutinar vessants de naturalesa diversa: la ciència, l'art, l'enginy, la tècnica i la filosofia. Llicenciat en medicina a l'hospital de Sant Pau de Barcelona, també va cursar un postgrau en comunicació científica, cosa que el va portar a treballar de periodista i d'il·lustrador científic. A partir d'un viatge al Japó, però, va quedar captivat per la pintura asimbòlica, propera a l'abstracció, i les seves creacions van començar a perseguir l'objectiu d'eliminar tot símbol per trobar l'expressió més pura de l'emoció. El ferro, la fusta, la pintura o els leds el van ajudar a buscar aquesta essència, que l'exposició, i el llibre que l'acompanya, revisen de manera didàctica, tot ajudant a comprendre el seu món.

La suggestió és un leitmotiv en la seva obra, que intenta fer créixer l'interès pels grans dubtes de la humanitat. Les formes són diverses: des d'instal·lacions, com ara El bosc de la ment o La reconstrucció de Gigaedra, passant per escultures com La teoria de la relativitat o Poliedra, fins a pintures de diverses èpoques. En tots els casos apareix l'Àxel Oliveres polifacètic i multidisciplinari. Tant és així que, a mitjan anys noranta, va col·laborar a fundar el grup El Port, format per artistes de diversos països per investigar qüestions d'identitat a través de la producció artística, les discussions i exposicions diverses.

La mostra, gratuïta, estarà oberta fins al 6 de març, de dilluns a divendres de 9 a 14 h i de 16 a 21 h i, els dissabtes, diumenges i festius, de 12 a 14 h i de 18 a 21 h. Ahir la van inaugurar la directora de l'obra social d'Unnim, Maria Cardellach; el vicepresident d'Unnim Jaume Ribera; l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro; el regidor de Cultura, Amadeu Aguado; la comissària de l'exposició, Laia Martí, i la vídua d'Oliveres, Olga González. Aquest, però, no serà l'únic acte d'homenatge. Avui (19.30 h, al centre cultural) es projectarà un documental presentat pel seu autor, Stefan Hugentobler; es faran mostres –la segona amb venda– a l'Escola Municipal d'Art i a l'Espai G de Terrassa, i el 25 de febrer se celebrarà una taula rodona entorn del seu art a la Casa Museu Alegre de Sagrera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SÓNAR 2024

Entre clàssics gals i transgressors kenyans

BARCELONA

Revista centenària

Banyoles
Lluïsa Julià i Capdevila
Directora de la “Revista de Catalunya”

“Volem fer més visible la «Revista de Catalunya»”

Banyoles
“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”
Josep M. Roig Rosich
Historiador

“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”

Banyoles
Joan Villarroya Font
Historiador i autor del llibre “Mussolini contra Barcelona”

“Al darrere del bombardeig del 17 de març del 1938 hi havia Mussolini”

Badalona
música

Aire, el nou projecte dels cassanencs Anna Pérez i Xevi Vallès, estrena el seu primer disc

cassà de la selva
cultura solidària

El 19è festival El Patio de La Penyora arribarà dimarts al centre penitenciari de Wad-Ras

girona

Manrique salva el primer curs al Lliure amb un cartell molt popular

BARCELONA
ART

Clara Oliveras honora l’exili de l’avi al Mume a través d’una pala

La Jonquera