Cinema Estrena

estrena

bernat salvà

Connexions a través del temps

No és fàcil sobreviure a un èxit aclaparador. George Lucas en va donar fe després de la primera trilogia d'Star wars, i els germans Wachowski han mirat de deixar enrere The Matrix (1999) i les seves seqüeles amb dos projectes ambiciosos que no han funcionat pel que fa a la taquilla. El 2008 van estrenar Speed racer, una història d'automobilisme futurista que es va estavellar amb la taquilla i la crítica. El atlas de las nubes és un projecte igualment car, i encara més complex i ambiciós, que ha tingut crítiques una mica més benèvoles als Estats Units, però que ha tingut resultats comercials discrets.

Basat en la novel·la homònima de l'escriptor britànic David Mitchell, El atlas de las nubes viatja per temps passats, presents i futurs per explicar-nos sis històries molt diferents: un jove nord-americà (Adam Ewing) torna a casa després de visitar una illa del Pacífic, a mitjan segle XIX; un jove i ambiciós estudiant anglès (Ben Whishaw) s'ofereix a ajudar un famós compositor, cap als anys 1930; una periodista dels anys 1970 (Halle Berry) investiga un escàndol de la indústria energètica a Califòrnia; un editor de llibres (Jim Broadbent) és tancat contra la seva voluntat en una residència; una clon del futur (Doona Bae) s'afegeix a una revolta contra la deshumanització, i un pastor (Tom Hanks) sobreviu en un món postapocalíptic.

Totes aquestes històries estan connectades a través d'una idea expressada directament i indirecta al llarg de la pel·lícula: els actes dels éssers humans tenen repercussions a través del passat, el present i el futur. És una formulació filosòfica que pren forma cinematogràfica a través del recurs d'utilitzar els actors en quatre, cinc o sis personatges diferents, un en cada història, i amb diferent grau de protagonisme.

Tot en aquesta pel·lícula adquireix dimensions gegantines. La novel·la, editada en castellà per Duomo Ediciones, es converteix en una pel·lícula de dues hores i 52 minuts, amb sis històries, tres directors (Andy i Lana Wachowsky i Tom Tykwer), una desena d'actors principals que en total interpreten més de cinquanta personatges, rodatge en exteriors a la Gran Bretanya, Alemanya i Mallorca, un pressupost de 100 milions de dòlars... Només una cosa del film és més petita que a la novel·la: la durada de les escenes, reduïdes en algunes ocasions fins i tot a segons. Els directors aposten per un muntatge diabòlic, que fragmenta les sis històries en centenars d'escenes i plans que s'alternen contínuament.

Mallorca llueix
El film es va rodar en part a Mallorca: la història de Tom Hanks té com a escenari els paisatges més espectaculars de la serra de Tramuntana, tot i que representen una illa del Pacífic. Un grup d'humans malviuen en cabanes, amb eines i tecnologia propis de l'època medieval, tot i ser un futur llunyà. La bellesa i grandiositat amb què els Wachowski retraten l'illa fa pensar en la Terra Mitjana filmada per Peter Jackson.
el atlas de las nubes
‘Cloud atlas' Direcció: Tom Tykwer, Andy i Lana Wachowski Interpretació: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugh Grant, Hugo Weaving Gènere: ciència-ficció País: EUA, 2012


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
El atlas de las nubes

«El atlas de las nubes»

Gènere: Ciència-ficció
Direcció: Tom Tykwer, Andy i Larry Wachowski.
Intèrprets: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic