cultura

teatre

‘IsaVel' arriba aquest cap de setmana a Girona, amb un tribut a Francesc Ferrer

El musical basat en la vida de la primera sindicalista catalana es representa avui i demà al Teatre Municipal

Ferrer va descobrir la figura d'Isabel Vilà

El musical IsaVel , basat en la vida de la calongina Isabel Vilà (1843-1886), considerada la primera sindicalista catalana, obrirà aquest cap de setmana la nova temporada del Teatre Municipal de Girona, amb dues funcions, avui a les 9 del vespre i demà a les 7 de la tarda –entrades de 10 a 30 euros–, coincidint amb Girona 10.

La funció de diumenge acabarà amb un homenatge al polític i historiador gironí Francesc Ferrer i Gironès –amb la presència de la seva vídua i la seva néta–, que el 2005 va publicar el llibre Isabel Vilà. La primera sindicalista catalana (Viena), amb el qual va reivindicar la figura poc coneguda fins llavors d'aquesta dona autodidacta i valenta, que va lluitar per millorar les condicions de vida i feina dels obrers llagosterencs –i sobretot per reduir la jornada laboral dels menors a cinc hores, perquè poguessin anar a l'escola– i va participar activament en l'episodi bèl·lic del Foc de la Bisbal, l'enfrontament més important de l'aixecament federalista de 1869. Posteriorment es va exiliar a França, on va completar la seva formació.

El musical IsaVel, que es va estrenar l'octubre passat a Figueres i es va representar també després a Sant Feliu de Guíxols, és un projecte impulsat per Toni Strubell –autor d'Isabel Cinc Hores, el text teatral en què s'ha basat el musical–; Kim Planella, que ha adaptat el text original i ha dirigit l'obra, i Antoni Mas, director i compositor de la música, en col·laboració amb el seu fill Marc.

IsaVel és protagonitzada per Iris Vilà, en el paper d'Isabel Vilà, juntament amb altres actors i cantants com ara Marta Prieto, Carlos Gramaje, Ulises Ordúñez, Llorenç Fernàndez, Jordi Gràcia, Indira Ferrer-Morató, Susanna del Saz, Carles Casanovas, Karl Svensson, Francesc Saez-Cervantes i Víctor Petit. IsaVel arribarà a Palafrugell el 8 de febrer i s'estrenarà a Barcelona el 10 de setembre vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona