cultura

Tarragona, seu del segon congrés de balls parlats

Hi participen experts internacionals

El president del congrés critica el Ball de Dames i Vells de Tarragona

Més d'un miler de poblacions al món escenifiquen representacions festives protagonitzades per moros i cristians. I cada cop són més els municipis que recuperen aquesta i altres varietats d'aquest gènere del teatre popular, que té al Camp de Tarragona un dels bressols del país. Per això, des d'ahir i fins divendres, experts internacionals es reuneixen al campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili per participar en el II Congrés Internacional de Balls Parlats, que ha organitzat el departament de filologia catalana de la URV, conjuntament amb entitats de cultura popular. L'objectiu és, segons Pere Navarro, doctor en filologia catalana, membre del Ball de Dames i Vells de Tarragona i un dels impulsors del congrés, “veure l'estat de la qüestió” d'aquesta manifestació de cultura popular. “En els últims 25 anys hi ha hagut una evolució; han aparegut balls de dames i vells a Valls, a Reus, a Constantí i a Alcover..., hi ha una eclosió al Camp de Tarragona”, va dir.

Crítiques a Dames i Vells

El congrés s'ha convocat a Tarragona coincidint amb la celebració del 500 aniversari de la primera documentació escrita del ball de dames i vells d'aquesta ciutat. I precisament sobre aquest ball va llançar dues crítiques el president del congrés, Francesc Massip. Per una banda, va lamentar que els responsables del Ball de Dames i Vells tarragoní hagin renunciat a portar la senyera de la ciutat durant l'anada a l'ofici de les festes de Santa Tecla, i per l'altra, va criticar que tot i que enguany han ofert un espectacle especial d'aniversari, que s'ha presentat al teatre Metropol, “això no hauria d'haver suposat la supressió total del ball tradicional al carrer perquè aquest és el seu context natural”.

Ahir, en el primer dia del congrés, també es va inaugurar l'exposició Ballar el moro, que posteriorment es mostrarà en altres ciutats catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA