cultura

El Vendrell redescobreix el pintor Xavier Valls a través d'Apel·les Fenosa

El pare de l'actual primer ministre francès va cultivar una estreta amistat amb l'escultor afincat al Vendrell

La Fundació Fenosa li dedica una exposició

Luisangela Galfetti, la vídua del pintor català Xavier Valls i Subirà (Barcelona, 1923-2006), va tornar a trepitjar ahir la casa d'Apel·les Fenosa del Vendrell. La mateix casa on de jove va passar moltes tardes acompanyant el seu marit en les trobades que aquest i l'escultor establert al Vendrell organitzaven per parlar d'art, de política, de literatura o dels vincles i la passió que compartien per la capital de l'Estat francès, París. Tardes durant les quals el primer fill de la família Valls, Manuel, corria amb calça curta pel jardí de la casa mentre els seus pares la feien petar. Ningú aleshores es podia imaginar que, quaranta anys després, aquell vailet nascut al barri d'Horta de Barcelona es convertiria en el primer ministre de la República Francesa.

Però Luisangela Galfetti no va venir ahir al Vendrell per parlar de política, sinó per retre un merescut reconeixement a qui va ser el seu marit, i va voler agrair amb la seva presència que la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell hagi pensat en ell. L'exposició Xavier Valls i els llibres recull dibuixos que l'autor va fer per il·lustrar obra de poetes com Magí Valls, Marià Manent i Jaume Agelet, en català; Salah Stétié i Guilleciv en llengua francesa, i escriptors de la dimensió de Rafael Lasso de la Vega, Alejo Carpentier i Jaime Valle Inclán. L'exposició pretén ser també un “autoretrat, una aproximació a la coherència d'un pensament i una manera d'entendre la pintura, el dibuix i el llibre” d'un pintor “que anava a contra corrent, que preservava la seva individualitat i poètica particular i que quan es tractava d'il·lustrar un llibre optava per autors propers al seu criteri vital”, assenyala el catàleg de l'exposició.

L'acte d'ahir va ser un primer pas per reconèixer el llegat d'un pintor injustament desconegut que, com d'altres, “va ser clau en la vida cultural de Catalunya”, segons paraules del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que, juntament amb l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer; el cònsol general de França a Barcelona, Edouard Beslay, i el delegat de la Generalitat a París, Martí Anglada, va encapçalar la comitiva d'autoritats que va presidir l'acte d'inauguració. “Aquest és un primer pas, però en vindran d'altres, n'estic segur”, va asseverar el conseller.

Les fotos del cònsol

El cònsol francès va instar els joves catalans i francesos a “refer els ponts de cultura que uneixen els dos països, Catalunya i França” i, al final, no es va poder estar de fotografiar amb el seu mòbil les dues úniques fotos de l'exposició que testimonien que l'actual primer ministre del seu país de petit també duia pantalons curts. L'alcalde del Vendrell no va desaprofitar la visita del conseller de Cultura: la Generalitat farà una aportació econòmica perquè
es pugui rehabilitar una part de la casa Fenosa, seu actual del museu i la Fundació Apel·les Fenosa, que dirigeix Josep Miquel Garcia.

LES FRASES

Xavier Valls és un d'aquells autors desconeguts que van ser clau en la vida cultural de Catalunya
Ferran Mascarell
CONSELLER DE CULTURA
Convido els joves catalans a refer els ponts de cultura que uneixen dos països, Catalunya i França
Edouard Beslay
CÒNSOL GENERAL DE FRANÇA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic